"Нас намагаються поламати спецназом". Екс-бійці "Торнадо" вели стрім із камери в Лук'янівському СІЗО. Відео

Екс-бійці "Торнадо" заявили, що біля їхньої камери перебувають спецпризначенці
Скріншот: Стас Карпов / Facebook

Користувач Facebook Стас Карпов (імовірно, один із засудженихвів у соцмережі стрім із камери в Лук'янівському СІЗО, де екс-бійці "Торнадо" влаштували бунт. За словами екс-торнадівців, у СІЗО приїхало "дуже багато" людей у масках. "Нас хочуть розвести, убити, уже кілька разів були погрози", – заявив один із них. На відео інший екс-торнадівець каже, що вони вже "легко відбили" дві спроби штурму. "Нас намагаються поламати спецназом", – сказав ще один присутній у камері. Екс-бійці спецроти озброєні палицями, в одного з них видно предмет, схожий на ніж. Відео стріму виклали на каналі Hot News у YouTube.

17 червня 2015 року в Луганській області затримали бійців "Торнадо", включно з командиром роти Русланом Онищенком. Їх обвинуватили в незаконному позбавленні волі і викраденні місцевих жителів, тортурах, убивствах і низці інших тяжких злочинів.

Судові засідання у справі "Торнадо" проходили в закритому режимі. Бійці спецроти стверджували, що потерпілі й очевидці, які давали свідчення проти них, є "сепаратистами і плутаються у свідченнях". Торнадівці стверджували, що справу проти них сфальсифікували на замовлення головного військового прокурора Анатолія Матіоса. Вони заявляли, що кримінальні справи з'явилися відразу після того, як бійці роти почали зупиняти поїзди з контрабандним вугіллям, металом і лісом, які курсували через лінію розмежування.

7 квітня 2017 року в Оболонському районному суді Києва оголосили вирок у справі "Торнадо". За вчинення злочинів у зоні АТО восьми бійцям, зокрема командиру Руслану Онищенку та його заступнику Миколі Цукуру, присудили від восьми до 11 років тримання під вартою, ще чотирьом дали умовні строки. Захист оскаржив вирок.