Нацбанк заборонив українським банкам обслуговувати російських клієнтів із санкційного списку

НБУ повідомляє, що зміни набувають чинності наступного дня після публікації постанови №46
Фото: National Bank Of Ukraine / Flickr

Банківським клієнтам, які потрапили під антиросійські санкції, дозволять тільки збільшувати статутний капітал українських банків.

Національний банк України (НБУ) упорядкував вимоги до роботи банків із клієнтами, які фігурують в антиросійському списку санкцій, підписаному президентом України Петром Порошенком 15 травня. Про це повідомляють на офіційному сайті НБУ.

Згідно з ухваленою 1 червня постановою №46, банкам заборонили "виконувати розрахункові документи" та ініціювати переказ коштів на рахунки осіб, зазначених у санкційних списках.

"За винятком переказів грошових коштів за операціями, які здійснюються для збільшення статутного капіталу банків України", – уточнили у НБУ.

Зміни набувають чинності наступного дня після офіційної публікації постанови №46.

15 травня президент України Петро Порошенко своїм указом увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 28 квітня 2017 року про фізичних та юридичних осіб, проти яких уводять антиросійські санкції на строк від одного до трьох років.

В оновлених списках  468 юридичних осіб, а також 1228 фізичних осіб.

У списку санкцій опинилися, зокрема, соцмережі "ВКонтакте" й "Одноклассники", сервіси Mail.Ru і "Яндекс", сайти російських антивірусних компаній "Лаборатория Касперского" і "Доктор Веб".