Нацполіція України заявила, що витоку із системи "Дія" не було

Персональні дані жителів України виклали в Telegram
Фото: depositphotos.com

12 травня Національна поліція почала розслідування за фактом публікації в інтернеті бази персональних даних українців. Уже 14 травня відомство дійшло висновку, що на державний мобільний застосунок "Дія" кібератак не було.

У Національній поліції стверджують, що інформації про витік даних сервісу держпослуг "Дія" не підтвердили й кібератак на цей мобільний застосунок не було. Про це 14 травня повідомила пресслужба Нацполіції.

11 травня стало відомо про створення Telegram-бота UA Baza, який надавав особисті дані українців, такі як дані паспорта, водійського посвідчення, номер телефону.

12 травня Нацполіція почала розслідування за фактом створення бази даних, а вже за два дні дійшла висновку, що зламу автоматизованої інформаційно-пошукової системи "Дія" не було.

"У рамках досудового розслідування проведені первинні оперативно-слідчі дії. За їх результатами встановлено, що інформація, поширена в соціальних мережах, зокрема в Telegram-каналах, має ознаки фрагментарних наборів даних, скомпільованих із різних джерел і ресурсів, включаючи Opendatabot-сервіс, який працює в популярних месенджерах і дозволяє отримати актуальні дані про компанії. Інформація про кібератаки і кібервразливість системи "Дія" не підтвердилася", – ідеться в повідомленні.

Актуальність низки злитих баз відповідала більш ніж річній давності, додали у відомстві.

У поліції стверджують, що припинили роботу незаконного ресурсу, на якому розміщували персональні дані.

Державне бюро розслідувань заявило 13 травня, що до витоку даних можуть бути причетними посадовці Головного сервісного центру Міністерства внутрішніх справ України та Державної міграційної служби.