Навряд чи питання надання летальної зброї Україні буде розглянуто до зустрічі Трампа і Путіна – експерт із міжнародних відносин Наджос

Наджос: Нарешті сформувалася команда, яка надає Трампу інформацію про Україну
Фото: Andrii Nadzhos / Facebook

З боку президента США Дональда Трампа було б нелогічним проводити переговори з російським президентом Володимиром Путіним до зустрічі із президентом України Петром Порошенком, заявив у коментарі виданню "ГОРДОН" доцент Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка Андрій Наджос.

Програма зустрічей української делегації у США свідчить про те, що тема України в Сполучених Штатах, як і раніше, залишається актуальною, заявив у коментарі виданню "ГОРДОН" доцент Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка Андрій Наджос.

"Контакт на рівні президентів – це завжди позитивний момент. Сам факт, що Порошенко (президент України Петро Порошенко."ГОРДОН") і Трамп (президент США Дональд Трамп."ГОРДОН") обговорили російську агресію, це вже непогано. Припущення багатьох людей, що США хочуть здати Україну заради стабілізації стосунків із росіянами, не виправдалися. Зустріч із президентом, віце-президентом, програма в Держдепартаменті і міністерстві оборони, а також рішення про введення нових санкцій проти РФ свідчать про те, що тема України у США залишається актуальною", – зазначив Наджос.

На його думку, Трамп не міг провести зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним раніше, ніж із Порошенком.

"Очевидно, що у США державні службовці середньої ланки почали працювати над українським питанням або над східноєвропейським напрямом загалом. Вони знають, що в нас відбувається. Тобто нарешті сформувалася команда, яка надає Трампу інформацію про Україну. Також добре, що Порошенко зустрівся з Трампом до його переговорів із Путіним. Хоча це логічно. Адже Трамп не міг зустрітися спочатку з людиною, яка зруйнувала всю систему світопорядку після Другої світової війни. Саме Росія створила цю серйозну проблему", – підкреслив співрозмовник.

Він уважає, що до зустрічі з Путіним Трамп не буде ухвалювати рішення щодо надання Україні летальної зброї.

"Щодо можливого надання нам зброї свою позицію спочатку повинен озвучити Сенат США. Навряд чи питання надання летальної зброї Україні буде розглянуто до зустрічі Трампа і Путіна. Наразі Трамп ознайомлений із позицією України. Повна ж картина на Донбасі у нього складеться після того, як він почує російську сторону. І до цього моменту жодних рішень щодо зброї він ухвалювати не може", – резюмував Наджос.

20 червня президент України Петро Порошенко в Білому домі зустрівся з американським президентом Дональдом Трампом.

Після зустрічі український президент повідомив, що США підтримують територіальну цілісність України і виступають за продовження реформ у країні.

Порошенко зазначив, що сторони досягли домовленості в галузі військово-технічного та економічного співробітництва.

За словами Трампа, була "дуже-дуже добра дискусія і досягнуто значного прогресу".