"Не піддавайтеся на провокації тих, хто хоче створити картинку для телебачення РФ". Зеленський звернувся до громадян перед Днем захисника України

Зеленський: На заздрість усім давайте доведемо, що ми, українці, – вільний, цивілізований, а головне – мудрий народ
Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський закликав громадян бути розсудливими і діяти в межах закону в День захисника України.

Президент України Володимир Зеленський закликав українців не піддаватися на провокації під час мітингів 14 жовтня, а правоохоронців – поважати право громадян на мирні протести. Про це він написав у Facebook 13 жовтня.

Він нагадав, що 14 жовтня українці відзначають День захисника України.

"Нашій Неньці пощастило, адже вона має багато мужніх і незламних захисників. І завтра кожен свідомий українець висловить безмежну шану та подяку нашим воїнам, добровольцям, медикам та волонтерам. Журналістам, які працюють у зоні бойових дій, і тим, хто захищає наш інформаційний простір від фейків і пропаганди. Нашим дипломатам, які відстоюють інтереси України на міжнародній арені. І, звісно, батькам і матерям, дружинам і чоловікам, дітям та онукам усіх героїв, котрі загинули, захищаючи нашу Батьківщину", – заявив Зеленський.

Президент зазначив, що в цей день у багатьох українських містах заплановано акції і віча.

"Я закликаю кожного представника сил правопорядку поважати конституційне право громадян на мирний протест, гарантувати їхню безпеку. Завтра ви повинні показати, що ви – сили правопорядку демократичного, європейського зразка. Звертаюся до всіх, хто братиме участь в акціях: я чую і дослухаюся до вашої думки. Україна – вільна і демократична країна, де кожен має право бути почутим", – заявив глава держави.

Зеленський заявив, що розуміє побоювання ветеранів і добровольців щодо врегулювання ситуації на Донбасі.

"Ви цілком справедливо не хочете, щоб те, за що ви воювали, виявилося марним. І не допустите, щоб пам'ять про загиблих бойових побратимів і посестер було зраджено. Обіцяю вам як президент України і верховний головнокомандувач Збройних сил, що я ніколи цього не допущу. Ви неодноразово казали, що ветерани, як ніхто інший, хочуть миру. Та не будь-якого, а справедливого. Я знаю це і запевняю вас: тільки так і буде. І не може бути інакше. Бо 20 травня я присягнув усіма справами боронити суверенітет і незалежність України. Я вірний цій клятві і залишатимуся вірним їй завжди", заявив він.

Президент висловив сподівання, що у цей день "гарячі серця не затьмарять здорового глузду".

"Прошу вас, будьте розсудливими, дійте відповідально, у рамках закону і громадського порядку. І, будь ласка, не піддавайтеся на провокації тих, хто дуже хоче створити красномовну картинку для російського телебачення. Завтра – наше українське національне свято. Давайте в цей день не робити своїми ж руками подарунків для наших недругів. Вони мріють побачити в наших лавах розбрат, чвари і хаос. І дуже бояться, що українці будуть єдиними і згуртованими. Бо тоді ми сильні. Бо тоді непереможні. Тож на заздрість усім доведемо, що ми, українці, – вільний, цивілізований, а головне – мудрий народ. Пам'ятаймо про це. Слава Україні!" – написав Зеленський.

14 жовтня відзначають День захисника України. Свято було встановлено у 2014 році, із 2015-го цей день є неробочим.

Боєготовність військових частин Збройних сил України буде посилено протягом вихідних і святкових днів. У Міністерстві внутрішніх справ, Раді нацбезпеки та оборони, Службі безпеки України заявили, що правоохоронці готові гарантувати безпеку та права кожного українця в День захисника України.