Нефьодов: Ми прагнемо до криміналізації контрабанди

Нефьодов: Наша позиція передбачає криміналізацію з досить високого порогу
Фото: Max Nefyodov / Facebook

Держмитна служба України розробляє законопроєкт про криміналізацію контрабанди, повідомив голова служби Максим Нефьодов.

Голова державної митної служби Максим Нефьодов вважає, що контрабанду в Україні має бути криміналізовано. Про це він сказав в інтерв'ю ZN.UA, друга частина якого вийшла 9 лютого.

"Ми прихильники криміналізації контрабанди, і це підтримує ЄС. Наразі спілкуємося з Мін'юстом, який вважає, що треба коректно виписати текст, бо адміністративне провадження проходить значно швидше, ніж кримінальне. Кримінальне провадження дійсно йде роками. Там зовсім інші стандарти доведення. Тому є позиція, що в наших специфічних реаліях із нашими специфічними судами зміни можуть призвести до того, що на папері все виглядатиме жорсткіше (посадити, конфіскувати), але в реальності отримаємо гірші результати", – сказав він.

За словами Нефьодова, у Держмитній службі не згодні з цим і наполягають на криміналізації.

"Але наша позиція передбачає криміналізацію з достатньо високого порогу. Якщо, приміром, Range Rover везе 1600 пачок сигарет, то треба конфіскувати, оштрафувати, забрати Range Rover і на цьому зупинитися. А не засуджувати людину на п'ять років умовного терміну. Тільки в разі, якщо везуть комерційну партію, приміром, на мільйон доларів, отут уже має бути кримінальне покарання. Ми вже підготували по криміналізації один законопроєкт. Отримали зауваження і зараз працюємо з ЄС, щоб підготувати другу ітерацію законопроєкту. Наскільки мені відомо, Офіс президента підтримує таку позицію", – сказав він.

18 грудня 2018 року Кабінет Міністрів України ухвалив постанову про реорганізацію Державної фіскальної служби. Вона передбачає поділ ДФС на Державну податкову службу, до складу якої будуть входити підрозділи податкової міліції, і Державну митну службу як окремі центральні органи виконавчої влади.

25 червня 2019 року конкурс на посаду голови Державної митної служби виграв Нефьодов. 5 липня Кабмін призначив Нефьодова головою ДМС.