Нова зустріч Путіна і Лукашенка відбудеться 29 грудня в Москві

Попередня зустріч Лукашенка й Путіна відбулася 25 грудня
Фото: kremlin.ru

На зустрічі 29 грудня президент РФ Володимир Путін і президент Білорусі Олександр Лукашенко обговорять, зокрема, угоду про створення Союзної держави, зазначили у Кремлі.

Нова зустріч президента РФ Володимира Путіна і президента Білорусі Олександра Лукашенка відбудеться в Москві 29 грудня. Про це 28 грудня повідомив офіційний сайт президента Білорусі.

"Президенти двох країн продовжать розмову щодо актуальних питань білорусько-російського співробітництва, які сторони детально обговорили в різних форматах на зустрічі у Кремлі 25 грудня", – зазначили в Мінську.

Речник Кремля Дмитро Пєсков уточнив, що Лукашенко і Путін обговорять фінансові питання, а також "як бути з угодою 1999 року" про створення Союзної держави, інформує РБК.

"Багато питань можна обговорювати тільки на вищому рівні", – підкреслив Пєсков.

25 грудня президенти РФ і Білорусі спілкувалися протягом майже чотирьох годин.

Під час переговорів Путін і Лукашенко домовилися про ще одну зустріч до Нового року.

Договір про створення Союзної держави Росії та Білорусі було підписано 1999 року. Метою цього утворення, як ідеться в документі, є створення єдиного економічного простору, проведення узгодженої зовнішньої політики і політики в галузі оборони, формування єдиної правової системи тощо.

Відносини між Росією і Білоруссю загострилися 2017 року, коли Росія в односторонньому порядку запровадила прикордонний режим із Білоруссю. "Існують міждержавні договори та угоди, і один якийсь міністр, нехай навіть сильний, ФСБшник та інше, одним розчерком пера поставив хрест на всіх домовленостях", – так у лютому 2017-го прокоментував рішення російської сторони Лукашенко.

Водночас президент Білорусі стверджував, що із президентом Росії вони обговорюють різні питання, "як рідні люди", але Білорусь "ніколи не стане васалом жодної країни".

У вересні 2018 року в Сочі відбулися закриті переговори між президентами й урядами Росії та Білорусі. За даними ЗМІ, російське керівництво висунуло вимогу Білорусі створити російську військову базу в обмін на продовження економічної допомоги. Білорусь відмовляється від цієї ідеї. "Ми її не розміщуємо, бо вона тут не потрібна", – сказав Лукашенко.

15 грудня видання "Наша Ніва" повідомило, що президент Білорусі Олександр Лукашенко провів нараду з вищим керівництвом країни, присвячену тиску Росії і питанням незалежності держави.

16 грудня прес-секретар Лукашенко Наталія Ейсмонт зазначила, що президент Білорусі не проводив наради на тему незалежності країни.

17 грудня прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що питання про об'єднання Росії та Білорусі в єдину державу не стоїть на порядку денному.