Новий заступник Венедіктової Соколов пов'язаний із нею через бізнес дружини – ЗМІ

Венедіктову призначили на посаду в.о. директора ДБР 27 грудня 2019 року
Фото: Irina Venediktova / Facebook

Дружина заступника в.о. голови ДБР Ірини Венедіктової Андрія Соколова Ганна отримувала доходи від пов'язаної з Венедіктовою харківської юридичної фірми, ідеться в розслідуванні програми "Наші гроші з Денисом Бігусом".

Олександр Соколов, який виграв конкурс на посаду заступника директора Державного бюро розслідувань, щонайменше із 2018 року пов'язаний із в.о. голови ДБР Іриною Венедіктовою через свою дружину Ганну Соколову. Про це йдеться в розслідуванні журналістів проєкту "Наші гроші з Денисом Бігусом".

Із 2014 року Соколов працював у Головному управлінні Служби безпеки України в Харківській області, звідки родом Венедіктова.

Журналісти звернули увагу, що у своїй декларації за 2018 рік дружина Соколова Ганна, яка працює старшою слідчою в Головному управлінні Державної фіскальної служби в Харківській області, задекларувала 125 тис. грн доходу від Peregrin Capital Group – юридичної фірми, засновницею якої є Наталія Колесник. Журналісти вважають, що йдеться про матір чоловіка Венедіктової, Дениса Колесника.

Сама Венедіктова також має зв'язок із юридичною фірмою Peregrin Capital Group. За даними розслідувачів, у той період, коли Соколовій надходили від цієї фірми доходи, Венедіктова офіційно була радницею цього підприємства.

Також вона неодноразово брала участь у заходах, які проводило підприємство, про що свідчать фото на сторінці фірми у Facebook. На деяких із цих фотографій можна побачити Венедіктову поруч із Русланом Стефанчуком – нинішнім віцеспікером Верховної Ради.

У розслідуванні також ідеться про те, що в.о. директора ДБР є власницею двох торговельних знаків, у яких фігурує слово "Перегрін". Ідеться про український знак "Центр обслуговування іноземних студентів "Перегрін" і його англійський аналог.

Закон про Держбюро розслідувань Верховна Рада ухвалила 2 листопада 2015 року, і він є частиною так званого пакета безвізових законів. Тодішній президент Петро Порошенко підписав його у січні 2016 року, а 1 березня документ набув чинності.

24 грудня 2019 року президент України Володимир Зеленський підписав закон, який передбачав перезавантаження роботи бюро і відставку його тодішнього директора Романа Труби.

27 грудня Зеленський звільнив Трубу з посади голови ДБР і призначив тимчасовою виконувачкою обов'язків директора Ірину Венедіктову.

21 січня 2020 року на сайті ДБР з'явилася інформація, що першим заступником глави ДБР після проведеного конкурсу став Олександр Бабіков, а заступником керівника бюро – Олександр Соколов.