Новинський: Президент почав небезпечну гру, яка веде до розпалювання міжконфесійної ворожнечі

Вадим Новинський: Ми очікуємо, що тиск на церкву буде тільки посилюватися
Фото: Фракція політичної партії "Опозиційний блок" у Верховній Раді / Facebook

Президенту потрібно показати, як парафії масово переходять у новостворену церкву, але це призведе до трагічних наслідків для держави, заявив голова парламентської фракції Опозиційного блоку Вадим Новинський.

Президент України Петро Порошенко зацікавлений у масовому переході парафій УПЦ МП у новостворену Православну церкву України, що небезпечно для держави, заявив лідер фракції Опозиційного блоку Вадим Новинський під час брифінгу в парламенті, повідомляє фракція на своїй сторінці у Facebook.

"Ми очікуємо, що тиск на церкву буде тільки посилюватися, оскільки президенту потрібно показати, як парафії масово переходять у створену ним церкву. Зі свого боку, такі дії призведуть до розпалювання міжконфесійної ворожнечі та трагічних наслідків для держави", – заявив політик.

Новинський вважає, що про такі наміри влади свідчить заява нардепа від Блоку Петра Порошенка Олексія Гончаренка, який сьогодні на засіданні погоджувальної ради голів парламентських фракцій закликав проголосувати за два законопроекти про зміну назв церков – №5309 і №5309/П.

"Наша партія буде всіма законними способами захищати єдність та інтереси вірян єдиної канонічної Української православної церкви. Ми не дамо ні президенту Порошенку, ні всім, хто його підтримує, захоплювати і передавати храми на користь цієї політичної організації з релігійною назвою, яку створено як елемент виборчої технології Петра Порошенка, якому, на жаль, допомагає патріарх Варфоломій", – зазначив Новинський.

15 грудня в Софійському соборі в Києві відбувся об'єднавчий собор, завданням якого було створення помісної української православної церкви. На собор запросили всіх архієреїв Української православної церкви Київського патріархату (УПЦ КП), УПЦ Московського патріархату та Української автокефальної православної церкви (УАПЦ).

У соборі взяло участь два митрополити УПЦ МП: митрополит Вінницький і Барський Симеон і митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр. 16 грудня Симеон оголосив парафіянам про перехід з Української православної церкви Московського патріархату в нову Православну церкву України. 17 грудня Синод Української православної церкви Московського патріархату відсторонив від посад і заборонив служіння обох митрополитів.

Під час собору 15 грудня митрополита Епіфанія обрали предстоятелем Православної церкви України. Вселенський патріархат визнав підсумки собору і запросив призначеного предстоятеля на Фанар 6 січня 2019 року для вручення томосу.

У Російській православній церкві об'єднавчий собор назвали "канонічно нікчемним", заявивши, що на ньому "неканонічного архієрея обрали таким самим неканонічним предстоятелем". На засіданні синоду УПЦ МП вирішили не визнавати результатів об'єднавчого собору, а також заявили, що в Україні є тільки одна канонічна церква – Українська православна церква.