Обраний нардеп від "Слуги народу" заявив, що Зеленський переконав майбутніх парламентаріїв проголосувати за зняття недоторканності

Обраний нардеп Яременко заявив, що Зеленський (на фото) не тисне, а переконує
Фото: president.gov.ua

Обраний нардеп від "Слуги народу" Богдан Яременко розповів, що президент України Володимир Зеленський аргументовано переконував майбутніх парламентаріїв відмовитися від недоторканності. За словами Яременка, представники "Слуги народу" погодилися проголосувати за відповідний законопроєкт 29 серпня.

Президент України Володимир Зеленський на зустрічі у КВЦ "Парковий" у Києві переконував обраних депутатів від "Слуги народу" ухвалити законодавство про зняття депутатської недоторканності, заявив 28 серпня LB.ua обраний нардеп Богдан Яременко.

"Не впевнений, що президент уміє тиснути. Він переконує. І робить це дуже аргументовано, нагадуючи програму нашої партії. Так, ми про це говорили. Президент ще раз закликав зняти. Сумніви є не в тому, щоб не голосувати, а в наслідках. Прийняття цього рішення може створити можливість для нечесних правоохоронців впливати на депутатів", – заявив Яременко.

Він зазначив, що обрані нардепи погодилися проголосувати 29 серпня за зняття недоторканності. На запитання, частково чи повністю буде знято недоторканність, він сказав: "Повністю".

Представник "Слуги народу" Олександр Качура розповів виданню, що Зеленський запитував: чи має народний обранець відповідати за ДТП, якщо він її скоїв? За словами Качури, більшість погодилася, що парламентарії в такому випадку мають відповідати.

Відео спілкування з Яременком видання опублікувало у Facebook.

Урочисте засідання Верховної Ради і складання присяги народними депутатами IX скликання розпочнеться 29 серпня о 10.00.

У проєкті порядку денного першого засідання, текст якого публікує LB.ua, законопроєкт №7203 про внесення змін до ст. 80 Конституції (щодо недоторканності народних депутатів) вказано під №11.

Усього в порядку денному 27 пунктів. Серед них:

  • обрання голови Ради та його заступників;
  • призначення прем'єр-міністра;
  • призначення міністра оборони та міністра закордонних справ;
  • формування решти Кабінету Міністрів;
  • вирішення питання про перелік, склад і предмети відання парламентських комітетів, обрання їхнього керівництва;
  • звільнення керівників Служби безпеки України та Генеральної прокуратури, призначення нових глав цих відомств тощо.

21 липня відбулися позачергові вибори у Верховну Раду. За даними ЦВК, явка становила 49,84%. Вибори провели за змішаною системою: половину депутатів обирали за пропорційним принципом, що передбачає закриті партійні списки і п'ятивідсотковий прохідний бар'єр, другу половину – за мажоритарним. Вибирали 424 депутатів із 450 (26 округів розташовані на окупованій Росією території, там виборів не проводили).

Разом із депутатами, обраними в мажоритарних округах, "Слуга народу" здобула 254 мандати і зможе сформувати монобільшість.