НСЖУ просить представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ проаналізувати законопроєкт "Про медіа"

Законопроєкт №2693 авторства нардепів від "Слуги народу" було зареєстровано у Верховній Раді наприкінці грудня 2019 року
Фото: depositphotos.com

Нинішня редакція законопроєкту "Про медіа" насамперед стосується питання санкцій і контролю, а не захисту українських медіа або журналістів, заявив голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко.

Національна спілка журналістів України просить представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлема Дезіра проаналізувати законопроєкт №2693 "Про медіа" щодо дотримання зобов'язань із захисту свободи слова, узятих Україною в межах ОБСЄ. Про це 6 липня на своїй сторінці у Facebook заявив голова НСЖУ Сергій Томіленко.

У НСЖУ зазначають, що доопрацьований проєкт закону, як і раніше, містить положення, які критикують багато українських журналістів і ЗМІ.

"Дотримання авторитетних стандартів ОБСЄ в питаннях свободи слова допоможе Україні уникнути помилок і зробити законодавство, яке дозволить знайти баланс і захистити свободу слова та гарантовані інтереси громадян. Поки що нинішній проєкт "Про медіа" – це про санкції та контроль, а не про захист медіа чи журналістів", – підкреслив Томіленко.

НСЖУ також запросила експертів офісу Арлема Дезіра взяти участь у дискусіях про запровадження норм законопроєкту "Про медіа", які проведуть за ініціативою Спілки журналістів.

Законопроєкт №2693 авторства нардепів від "Слуги народу" було зареєстровано у Верховній Раді наприкінці грудня 2019 року. Документ має регулювати діяльність телебачення, радіо, преси, онлайн-медіа, стримінгових сервісів і платформ загального доступу до інформації. Автори законопроєкту, зокрема, запропонували наділити Нацраду з питань телебачення і радіомовлення функцією нагляду та контролю за всією сферою медіа.

Законопроєкт зазнав різкої критики з боку журналістів і медіаорганізацій. 19 травня 2020 року Рада скерувала його на повторне перше читання.

Більш ніж 100 журналістів, медіаменеджерів та експертів підписали відкритий лист президенту України Володимирові Зеленському, керівництву Верховної Ради, народним депутатам та європейським партнерам України, у якому закликали не підтримувати законопроєкту "Про медіа".

1 липня комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував парламенту ухвалити доопрацьований законопроєкт у першому читанні.

3 липня представництво ЄС закликало продовжити консультації щодо законопроєкту "Про медіа".