"Опора": Інтенсивність порушень порівняно з першим туром знизилася

"Опора" презентувала звіт за підсумками спостереження за другим туром виборів
Фото: oporaua.org

Повторне голосування на виборах президента України відбулося відповідно до міжнародних демократичних стандартів, заявили в громадянській мережі "Опора".

Другий тур виборів президента України 21 квітня відбувався у безконфліктній атмосфері з дотриманням норм українського законодавства й відповідно до міжнародних демократичних стандартів. Про це йдеться у звіті, опублікованому на сайті громадянської мережі "Опора".

"Суттєвих за масштабом та потенційними наслідками застосування виборчих порушень у день повторного голосування, 21 квітня, виявлено не було. Спостерігачі "Опори" фіксували однакові типи найбільш частих порушень виборчого законодавства в день голосування, 31 березня, та в день повторного голосування, однак інтенсивність цих порушень зменшилася", – заявили представники організації.

Найчастішим порушенням, яке "Опора" зафіксувала на 5,5% виборчих дільниць, була спроба видавання членами виборчих комісій бюлетенів без пред'явлення виборцями необхідних документів. Водночас під час першого туру такі зловживання з боку суб'єктів виборчого процесу траплялися на 14,5% виборчих дільниць, наголосили спостерігачі.

На 5% дільниць фіксували випадки демонстрації виборцями заповнених бюлетенів. 31 березня порушення, пов'язані з розголошенням таємниці голосування, помічено на 10,4% дільниць.

Фотографування виборцем бюлетеня в приміщенні виборчої дільниці (у кабінці для голосування або за її межами) 21 квітня зафіксовано спостерігачами "Опори" на 3,3% виборчих дільниць. У першому турі голосування масштаб таких порушень був дещо більшим – 4,8% виборчих дільниць.

Фото: oporaua.org

На 0,2% дільниць помічено вкидання бюлетенів, зазначено у звіті.

Суттєвих порушень і відхилень від встановленого законом графіка роботи дільничних виборчих комісій не виявлено, додали в "Опорі".

21 квітня в Україні відбувся другий тур виборів президента. Явка виборців у другому турі виборів становила 61,37%.

За даними опрацювання 95,21% електронних протоколів, шоумен, керівник студії "Квартал 95" Володимир Зеленський набирає 73,16% голосів, чинний глава держави Петро Порошенко – 24,5%.