"Комірка буде нашою". Прокурор розповів, як вимагали хабар Ліснича, Кондзеля та їхній спільник

За даними прокуратури, Кондзеля була присутньою під час розмови, коли обговорювали суму хабара
Фото: rada.gov.ua

За словами прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, ексзаступниця міністра культури України Вікторія Ліснича, директорка департаменту забезпечення доступу до публічної інформації Офісу президента України Світлана Кондзеля та ще один підозрюваний – Микола Пасальський – пообіцяли Андрієві Кравченку сприяння в одержанні керівної посади в НАК "Нафтогаз" за $300 тис. Цю суму він мав у два етапи покласти в банківську комірку, повідомили у відомстві.

Ексзаступниця міністра культури України Вікторія Ліснича кілька разів зустрічалася з кандидатом на керівну посаду в НАК "Нафтогаз України" і переконувала його у впливовості директорки департаменту забезпечення доступу до публічної інформації Офісу президента України Світлани Кондзелі.

Про це прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури розповів на засіданні Вищого антикорупційного суду щодо обрання запобіжного заходу Лісничій та Кондзелі, повідомляє "Судовий репортер".

За його словами, у справі є ще один підозрюваний – Микола Пасальський.

"Ліснича та Пасальський мали підшуковувати осіб, які бажають працювати в органах державної влади та на державних підприємствах, проводити попередні співбесіди з кандидатами на посаду, уводити їх в оману щодо можливості призначення на посаду за умови передачі неправомірної вигоди нібито особам, які займають особливо відповідальне становище", – сказав він.

Прокурор зазначив, що Кондзеля, "враховуючи обійману посаду в Офісі президента", мала підтверджувати можливість призначення осіб на посади.

"Із 18 жовтня до 12 листопада 2019 року з метою заволодіння коштами в розмірі $300 тис. вводили свідка [Андрія] Кравченка в оману та підбурювали до передачі неправомірної вигоди службовим особам, які займають особливо відповідальне становище", – повідомив він, зазначивши, що 12 листопада підозрюваних затримали на одержанні перших $150 тис.

Прокурор розповів, що 18 жовтня Ліснича та Пасальський зустрілися із Кравченком і повідомили його про необхідність принести резюме.

На зустрічі 30 жовтня нібито була присутня Кондзеля. Цього дня підозрювані повідомили Кравченку, що він може отримати бажану посаду в НАК "Нафтогаз" за $300 тис., додав прокурор.

За даними слідства, Кравченко наполіг на тому, щоб суму розділили на дві частини. Хабар домовилися покласти в банківську комірку, розповів прокурор.

"Ставиш у комірку. Ідеш на співбесіду. Ніхто його чіпати не буде, щоб ти спав спокійно. Проходиш співбесіду – того самого дня або наступного дня довезеш інше. Воно теж лягає в комірку. Комірка буде нашою. Тобто на два ключі", – процитував прокурор Пасальського. За словами сторони обвинувачення, Кондзеля чула цю фразу і не зробила жодних зауважень.

Того самого дня Ліснича нібито зателефонувала свідкові і сказала переробити резюме. Вона повідомила Кравченку, що Кондзеля працює в ОПУ і має великий вплив і зв'язки, а Пасальський – радник в Офісі президента.

Підозрювані наполягали на тому, щоб свідок виплатив відразу всю суму, а 10 листопада повідомили про звільнення місця в НАК.

Як пише видання "Преступности.НЕТ", під час перерви Ліснича заявила журналістам, що не визнає своєї провини і вважає провадження "замовленням".

Ліснича запевняє, що із Кравченком обговорювала питання бізнесу, однак той постійно говорив, що хоче працювати в "Нафтогазі". За словами колишньої заступниці міністра, вона сказала Кравченку, що він має підготувати їй своє резюме, якщо хоче співпрацювати в бізнесі.

"Він просто сів у машину і кинув цей пакет", – заявила вона і назвала свідка агентом Національного антикорупційного бюро.

Лісничу відправили під арешт з альтернативою внесення 576 300 грн застави.

Кондзелі обрали запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту. Чиновниця не визнає своєї провини.