Основні претензії – до Авакова. У країні системно нападають на активістів, а він лимони постить у соцмережах – волонтер Сініцин

Сініцин: Про зрушення можна буде говорити, коли візьмуть хоча б одного замовника
Фото: Яна Слободяник / Facebook

Громадянське суспільство України незадоволене відсутністю реакції глави МВС Арсена Авакова на бездіяльність поліції, яка саботує розслідування нападів на проукраїнських активістів, сказав у коментарі виданню "ГОРДОН" волонтер Роман Сініцин.

Основні претензії учасників акції "Ніч на Банковій. Мовчання вбиває" адресовані не президенту країни, а главі МВС Арсену Авакову, сказав у коментарі виданню "ГОРДОН" волонтер Роман Сініцин.

"Акція відбулася на Банковій, тому що Адміністрація Президента – це, по суті, уже остання структура, куди ми можемо звернутися. Напади на активістів стали системними – це не якісь поодинокі випадки. Президент мав відреагувати і він це зробив. Ми бачимо, як жорстко і масово з Одеси і Херсона вибивають проукраїнських активістів. Їх і так мало. А їх ще ріжуть і обливають кислотою. За деякими інцидентами вдалося встановити виконавців, десь тривають суди, але немає жодного знайденого замовника. Поліція саботує розслідування. Це ми побачили на прикладі [співробітниці міськради Херсона Катерини] Гандзюк. Тому основні претензії – до Авакова. У країні системно нападають на активістів, а він лимони постить у соцмережах. І на нашу акцію, на відміну від того самого президента, він поки ніяк не відреагував", – сказав Сініцин.

За його словами, не виключено, що Росія не має стосунку до нападів на активістів в Україні.

"Чому Аваков мовчить, я не знаю. Є інсайди, які кажуть, ніби в цих нападах немає жодної системності, проблема висмоктана з пальця і хтось нібито робить собі політичний піар. Але, вибачте, який може бути піар, коли молоду дівчину обливають кислотою, а на хлопця в Одесі нападають тричі за рік? Ми думаємо, що ці напади – спланована акція. Правда, поки незрозуміло, ким саме. За цим можуть стояти як проросійські сили, так і місцеві "мусори". Ми ж розуміємо, хто керує поліцією у тих самих південних регіонах – це люди, які там були і раніше. Вони просто змінили таблички на кабінетах. Тобто замовлення не обов'язково надходить з Москви, тут можуть бути причетні так звані регіональні еліти, – зазначив волонтер.

Він наголосив, що активісти здогадуються, хто замовив напад на Гандзюк і екс-главу одеського "Правого сектору" Сергія Стерненка.

"Про зрушення можна буде говорити, коли візьмуть хоча б одного замовника. Ми уявляємо собі, хто замовив Стерненка і Гандзюк. Це високопоставлені люди, пов'язані з владою. Якщо їх затримають, уся ця система може посипатися. І поліція у якихось епізодах вийде сама на себе. Ми розуміємо, що напади на активістів продовжуватимуться. Непокаране зло завжди зростає. Якщо їм дозволяють це робити, вони будуть продовжувати. У нас просто немає іншого виходу. Тут ситуація: або ми, або нас. Ми ж не можемо мовчки сидіти і чекати, поки когось ще заріжуть, пристрелять чи обіллють кислотою. Багатьом волонтерам та активістам реально страшно. Їм погрожують. Деякі навіть думають про еміграцію", – резюмував Сініцин

27 вересня у Києві біля Адміністрації Президента відбулася акція "Ніч на Банковій. Мовчання вбиває". Учасники вимагали розслідувати напади на активістів в Україні і назвати замовників цих злочинів.

"Влада систематично ігнорує цю проблему, і тільки гучний розголос сприяє тому, щоб щось було зроблено. Ми вимагаємо, щоб нас почули. Нас убивають через мовчання влади", – заявляли організатори акції.

В АП повідомили, що президент "поділяє стурбованість" учасників акції численними нападами на активістів.