Парламент Болгарії опротестував адмінреформу в Україні

Парламент Болгарії просить уряд вплинути на Україну
Фото: parliament.bg

Болградський район Одеської області України, де проживає болгарська меншина, не можна розділяти на окремі територіальні громади, ідеться в заяві Народних зборів Болгарії.

Народні збори (парламент) Болгарії 20 травня ухвалили заяву про неприпустимість розділення Болградського району Одеської області в межах адміністративно-територіальної реформи в Україні. Про це повідомила пресслужба парламенту.

Заяву підтримало 109 депутатів, 19 утрималися.

Парламент закликає болгарський уряд звернутися до Кабінету Міністрів України та вжити всіх можливих заходів, щоб забезпечити збереження цілісності болгарської громади та захист її прав.

Заяву надіслали в посольство Болгарії в Україні.

Болградський район із населенням приблизно 67 тис. осіб є місцем компактного проживання болгар. Передбачали, що в межах децентралізації в його межах буде створено одну об'єднану територіальну громаду (ОТГ).

17 травня журналістка Ірина Гриб оприлюднила в Telegram документ із погоджувальної селекторної наради за участю представників Одеської облдержадміністрації, Офісу президента і народних депутатів, у якому передбачено розділення Болградського району на п'ять ОТГ.

Реформа децентралізації в Україні триває з 2014 року. Процес створення нових адміністративно-територіальних одиниць – об'єднаних територіальних громад – стартував 2015-го.