Партія "Голос" виступила проти зняття недоторканності за законопроєктом від "Слуги народу"

"Голос" пропонує альтернативний законопроєкт про зняття депутатської недоторканності
Фото: Верховна Рада України / Facebook

У партії "Голос" заявили, що монобільшість від "Слуги народу" хоче запровадити "контрольовану" недоторканність народних депутатів.

Партія "Голос" у Верховній Раді вимагатиме ухвалити альтернативний законопроєкт №2237-1 про зняття депутатської недоторканності, підготовлений і зареєстрований 18 жовтня народною депутаткою Олександрою Устіновою. Про це повідомляє пресслужба політсили.

У партії підкреслили, що поданий народними депутатами від "Слуги народ" законопроєкт №2237 передбачає запровадження "контрольованої" недоторканності народних депутатів.

За словами представників "Голосу", цей законопроєкт дає право розпочати кримінальне провадження проти депутата тільки одній посадовій особі – генеральному прокурору, а іншим правоохоронним органам не дадуть можливості навіть розпочати провадження стосовно нардепа.

"За запропованим "слугами" законопроєктом, якщо депутата зловлять на місці вбивства у крові та з ножем, його не зможуть затримати. Поліцейським доведеться провести огляд місця події, потім поїхати до генерального прокурора, щоб той вніс відомості про злочин у реєстр, потім провести слідчі дії, а вже потім генпрокурор вручить підозру народному обранцю, а потім потрібно з’їздити в суд і отримати дозвіл на затримання депутата", – каже Устінова.

30 серпня 363 депутати Верховної Ради ІХ скликання підтримали проєкт постанови №1095 про обмеження недоторканності парламентаріїв і попередньо погодили внесений у лютому 2017 року п'ятим президентом України Петром Порошенком законопроєкт №7203. 20 червня 2018 року Конституційний Суд України визнав документ таким, що відповідає Основному закону.

Верховна Рада на засіданні 3 вересня 2019 року ухвалила в цілому законопроєкт №7203, згідно з яким до Конституції України вносять зміни про скасування депутатської недоторканності.

11 вересня закон підписав президент України Володимир Зеленський. Документ набуде чинності з 1 січня 2020 року.

Нардепка від "Слуги народу", заступниця голови комітету Верховної Ради з питань антикорупційної політики Галина Янченко заявила, що наступним кроком щодо зняття недоторканності стане ухвалення комплексного законопроєкту, яким внесуть зміни у Кримінальний процесуальний кодекс, закон про статус народного депутата й у закон про регламент Верховної Ради.

Як заявив нардеп від "Слуги народу", заступник голови парламентського комітету з питань організації державної влади Олександр Качура, Рада має намір до 1 січня ухвалити закон, що регулює процедуру зняття депутатської недоторканності.