Партія "Наші" подала до суду на ЦВК за закриття виборчих дільниць у РФ

Євгеній Мураєв: На території Росії, незважаючи на п'ятирічні мантри про війну, жодної української дипустанови закрито не було
Фото: Евгений Мураев / Facebook

Закриття у РФ дільниць для голосування на виборах президента України – це спроба позбавити конституційного права голосу громадян України, які змушені були покинути свої будинки і виїхати на заробітки, заявив лідер партії "Наші", народний депутат Євгеній Мураєв і закликав не зменшити, а збільшити кількість виборчих дільниць за кордоном.

Партія "Наші" подала до суду на Центральну виборчу комісію за закриття п'яти виборчих дільниць на території Російської Федерації. Відповідний позов, як повідомив у Facebook лідер політсили, народний депутат Євгеній Мураєв, було зареєстровано Шостим апеляційним адміністративним судом 4 січня.

Як ідеться в документі, опублікованому на офіційному сайті партії, у ЦВК для таких рішень не було законних підстав, але внаслідок її дій мільйони українців, які перебувають на заробітках у РФ, не зможуть проголосувати на виборах президента.

"Закордонний виборчий округ включає всі виборчі ділянки в інших країнах, що діють на постійній підставі при дипломатичних установах України. На території Росії, не дивлячись на п’ятирічні мантри про війну, жодної української дипустанови закрито не було. "Ліквідовані" ділянки розташовані в будівлі нашого головного посольства в Москві, у Генконсульствах України в Ростові-на-Дону і Санкт-Петербурзі, у консульствах України в Єкатеринбурзі і Новосибірську. Поки всі вказані установи працюють, виборчі ділянки розміщені в них законно, виправдано і доцільно, адже, за словами того ж Клімкіна, у Російській Федерації перебуває близько 2,5 мільйонів виборців", – підкреслив Мураєв.

Як зазначає позивач, рішення ЦВК не спирається ні на які-небудь факти, ні на судові рішення, що є порушенням закону України "Про Центральну виборчу комісію", водночас посилання на подання МЗС не може бути такою підставою, оскільки воно не є обов'язковим до виконання для Центрвиборчкому.

Мураєв також зазначив, що рішення порушує міжнародні норми і принципи в галузі виборчих та політичних прав, зокрема, Конвенцію про захист прав і основних свобод людини та Міжнародний пакт про громадянські і політичні права. Народний депутат закликав "усі політичні партії, зацікавлені в збереженні України як правової держави", приєднатися до вимоги партії "Наші" і відстояти право українців за кордоном на вільне волевиявлення.

"Бажання зобразити щось інше – звичайне боягузтво і шахрайство, спроба позбавити конституційного права голосу громадян України, які змушені були покинути свої будинки і виїхати на заробітки з провини саме цієї влади", – заявив політик і закликав не зменшити, а збільшити кількість виборчих дільниць за кордоном.

31 грудня розпочалася президентська виборча кампанія в Україні. Голосування відбудеться 31 березня 2019 року.

На території Російської Федерації діяло п'ять виборчих дільниць – у Москві, Санкт-Петербурзі, Ростові-на-Дону, Єкатеринбурзі і Новосибірську. ЦВК 31 грудня повідомила про їх закриття.

Коментуючи закриття виборчих дільниць, глава МЗС України Павло Клімкін заявив, що проведення вільних і чесних українських виборів на території країни-агресора Росії неможливо.