Парубій: Я переконаний, сьогодні закон про мову буде підписаний

Парубій: Ми не маємо права відтягувати жодної години
Фото: rada.gov.ua

За словами спікера Верховної Ради Андрія Парубія, парламентський комітет із питань регламенту має сьогодні розглянути всі проекти постанови, які можуть заблокувати підписання закону про функціонування української мови як державної.

Закон про функціонування української мови як державної буде підписано сьогодні, заявив на засіданні Верховної Ради 14 травня спікер парламенту Андрій Парубій, передає кореспондент "ГОРДОН".

Парубій зазначив, що парламентський комітет із питань регламенту має сьогодні розглянути всі проекти постанови, які можуть заблокувати підписання закону.

"Ми не маємо права відтягувати жодної години. Тому я даю доручення комітету невідкладно розглянути всі постанови, щоб ми сьогодні змогли їх розглянути і я як голова Верховної Ради зміг підписати закон про мову. Історичний закон... Я переконаний, сьогодні закон про мову буде підписаний", – заявив спікер.

25 квітня Верховна Рада України ухвалила у другому читанні й у цілому законопроект №5670-д про забезпечення функціонування української мови як державної. "За" проголосувало 278 депутатів Верховної Ради.

У законі зазначено, що українська – єдина державна мова в Україні. Цей статус передбачає обов'язкове використання української мови по всій країні в органах державної влади й місцевого самоврядування, а також у публічних сферах суспільного життя. Дія закону не поширюється на сферу приватного спілкування та релігійних обрядів.

На сайті Ради зареєстровано постанови про скасування голосування №5670-д-П нардепів від Опозиційного блоку Олександра Вілкула та Вадима Новинського, №5670-д-П1 позафракційних депутатів Юрія Бойка і Юлія Іоффе й парламентаріїв від Опозиційного блоку Василя Німченка, Нестора Шуфрича та Михайла Папієва, №5670-д-П2 нардепа від Опозиційного блоку Олександра Долженкова і №5670-д-П3 позафракційного нардепа Сергія Дунаєва і його колег з Опозиційного блоку Папієва та Миколи Скорика.

Парубій 26 квітня заявляв, що Рада розгляне ці постанови 14 травня, і якщо їх не підтримають, він невідкладно підпише закон про мову й передасть його на підпис президенту.