Парубій: На консультаціях із Зеленським не було ніякого консенсусу стосовно закритих списків

Парубій (праворуч): Суспільство має бачити, як відбувалися переговори
Фото: rada.gov.ua

Спікер Верховної Ради Андрій Парубій закликав оприлюднити стенограму консультацій президента України Володимира Зеленського з головами парламентських фракцій, які відбулися 21 травня.

На консультаціях голів парламентських фракцій із президентом України Володимиром Зеленським 21 травня не було досягнуто консенсусу щодо закріплення в українському виборчому законодавстві виборів за закритими партійними списками, заявив 27 травня на засіданні погоджувальної ради ВР спікер парламенту Андрій Парубій, передає кореспондент "ГОРДОН".

"Ніякого консенсусу не було досягнуто стосовно закритих списків. І я прошу голів фракцій це підтвердити. І прошу надалі не дискредитовувати вищий законодавчий орган України", – заявив Парубій.

Він висунув вимогу надати стенограму консультацій і зазначив, що подавав у Адміністрацію Президента України схожий запит ще тиждень тому.

"Сподіваюся, що в найближчі дні [буде відповідь] на мій запит... Щоб суспільство могло бачити, як відбувалися переговори... бачити кожен крок і президента, і голів фракцій", – додав Парубій.

21 травня після консультацій із лідерами фракцій Зеленський оголосив про розпуск Верховної Ради VIII скликання і призначення позачергових парламентських виборів на 21 липня. За словами президента, юридичною підставою для розпуску нинішнього складу Ради є відсутність із 2016 року коаліції.

Зеленський запропонував голові Верховної Ради Андрієві Парубію скликати 22 травня позачергове пленарне засідання парламенту, щоб внести до порядку денного сесії питання про ухвалення змін до законів "Про вибори народних депутатів України" та "Про публічні закупівлі".

Президент пропонував скасувати мажоритарну систему і знизити прохідний бар'єр до Ради з 5% до 3%.

На позачерговому засіданні парламенту 22 травня законопроекти Зеленського не внесли до порядку денного сесії. Наступне засідання Ради відбудеться 28 травня.

23 травня указ Зеленського про дострокове припинення повноважень Верховної Ради і призначення позачергових парламентських виборів набув чинності. Із 24 травня в Україні автоматично розпочався виборчий процес, заявили в Центральній виборчій комісії. Відповідно, позачергові парламентські вибори відбудуться згідно з чинним виборчим законодавством, яке передбачає змішану систему (225 депутатів обирають за пропорційною системою; 225 – за мажоритарною) і закриті партійні списки.

23 травня глава Адміністрації Президента Андрій Богдан заявив, що АП опублікує стенограму консультацій Зеленського з головами фракцій. За словами Богдана, з депутатами було знайдено компроміс щодо виборчого законодавства, однак депутати "не дотримуються свого слова".