Парубій заявив, що оскаржить рішення суду щодо протиправності його дій під час ухвалення закону про перейменування УПЦ МП

Парубій заявив, що УПЦ МП має називатися Російською православною церквою в Україні
Фото: rada.gov.ua

За словами голови Верховної Ради Андрія Парубія, рішення Окружного адміністративного суду Києва, який визнав протиправними його дії у зв'язку з ухваленням закону про перейменування Української православної церкви Московського патріархату, не є остаточним.

Спікер Верховної Ради Андрій Парубій заявив, що оскаржить рішення Окружного адміністративного суду Києва, який визнав протиправними його дії у зв'язку з ухваленням закону про перейменування Української православної церкви Московського патріархату, передає кореспондент "ГОРДОН".

"Днями поширилася інформація про те, що було прийнято рішення суду про нібито відмінення українського закону, який стосується приведення у відповідність назви українських церков. Хочу наголосити, що рішення Окружного суду не є остаточним. Воно буде оскаржено мною в апеляційній інстанції, а якщо буде потрібно – то і в касаційній", – заявив спікер.

Парубій додав, що закон наразі набув чинності, і парафії Московського патріархату повинні "законно і чесно називатися – Російська православна церква в Україні".

Верховна Рада ухвалила закон про перейменування Української православної церкви Московського патріархату 20 грудня 2018 року. Закон, зокрема, передбачає, що релігійна організація зобов'язана у своїй повній назві відображати належність до релігійної організації за межами України. 22 грудня президент України Петро Порошенко підписав документ, 26 грудня він набув чинності.

У січні 2019 року 49 народних депутатів звернулися до Конституційного Суду з поданням про визнання закону "Про внесення змін до закону України "Про свободу совісті та релігійні організації", який зобов'язує Українську православну церкву Московського патріархату змінити назву, що не відповідає Конституції України.

6 квітня керівник фракції Опозиційного блоку у Верховній Раді Вадим Новинський повідомив, що Окружний адміністративний суд Києва визнав протиправними дії спікера парламенту під час голосування в Раді за законопроект №5309 про перейменування церков.