Парубій заявив, що підстав для розпуску Ради немає, а із 27 травня зникне для цього навіть теоретична можливість

Парубій: Верховна Рада працює нормально
Фото: rada.gov.ua

За словами спікера Верховної Ради Андрія Парубія, розпуск парламенту не може бути чиєюсь забаганкою, оскільки ВР розпускають тільки на підставі прописаних у Конституції положень.

Спікер Верховної Ради Андрій Парубій заявив 22 квітня в ефірі телеканала ICTV, що підстав для розпуску парламенту немає.

"Із першого дня, як я був обраний головою парламенту, я чув, що дочасні вибори будуть або навесні, або восени. Не розглядалося коли... Я з цим живу три роки. Я вам скажу просту річ: для цього не було підстав ні тоді, ні підстав і сьогодні тим більше", – заявив Парубій.

За його словами, розпуск парламенту – це не чиясь забаганка, Рада може бути розпущена тільки на підставі прописаних у Конституції положень.

"Це якщо протягом 30 днів не буде сформовано нову коаліцію, якщо протягом 60 днів не сформовано новий уряд, тьху-тьху, уряд є і працює нормально... і якщо протягом 30 днів не працює Верховна Рада, а вона працює, працює нормально. Ніяких підстав для цього немає", – додав Парубій.

Він також наголосив, що із 27 травня "зникає навіть така теоретична можливість".

"За півроку до парламентських виборів не можна, щоб відбулися дочасні вибори", – пояснив спікер.

Водночас він зазначив, що бачив проект указу про розпуск парламенту на підставі рішення суду про відсутність коаліції. "Але ці авантюри не мають жодних перспектив. По кожному рішенню суду можна подати апеляцію", – зазначив Парубій.

21 квітня в Україні відбувся другий тур виборів президента. Згідно з даними опрацювання ЦВК понад 99% електронних протоколів, шоумен Володимир Зеленський здобуває 73,23% голосів, чинний глава держави Петро Порошенко, який балотувався на другий строк, – 24,45%. Явка виборців у другому турі виборів становила 61,37%.

В інтерв'ю "РБК-Україна", опублікованому 18 квітня, Зеленський говорив, що в разі перемоги на виборах "буде думати" про розпуск Верховної Ради, якщо встигне у визначені законом терміни.

Заступник голови парламентської фракції Блоку Петра Порошенка, заступник керівника виборчого штабу Порошенка Сергій Березенко повідомляв, що новий президент України має право розпустити Верховну Раду до 27 травня, згідно з Конституцією.

Чергові вибори до Верховної Ради заплановано 27 жовтня 2019 року.