Парубій заявив, що Рада може призначити нових членів ЦВК у грудні

Парубій: Я планую, що протягом наступних двох пленарних тижнів, які відбудуться в грудні, ми зможемо перейти і позитивно вирішити питання нового складу ЦВК
Фото: rada.gov.ua

Спікер Верховної Ради Андрій Парубій запевнив, що обговорення кандидатур до складу Центральної виборчої комісії України "зрушило з мертвої точки".

Верховна Рада може призначити нових членів Центральної виборчої комісії України (ЦВК) у грудні, повідомив спікер парламенту Андрій Парубій під час брифінгу після погоджувальної ради ВР, передає кореспондент інтернет-видання "ГОРДОН".

"Можу вас запевнити, що зрушило з мертвої точки обговорення кандидатур до складу Центральної виборчої комісії", – зазначив він.

Парубій висловив сподівання, що фракції за найкоротші терміни донесуть свої пропозиції і президент ще раз внесе подання про призначення членів ЦВК.

Він нагадав, що кандидати в члени Центрвиборчкому мають пройти спецкомісію.

"Для цього потрібен деякий час. За попередніми нашими підрахунками, до двох тижнів. І я планую, що протягом наступних двох пленарних тижнів, які відбудуться у грудні, ми зможемо перейти і позитивно вирішити питання нового складу ЦВК. Я роблю все для того, щоб ми змогли перейти до цього питання якомога швидше", – підкреслив спікер парламенту.

Парубій додав, що у грудні Рада також може призначити аудитора Національного антикорупційного бюро України.

Президент України Петро Порошенко в червні 2016 року запропонував Раді призначити на посади у ЦВК 11 кандидатів: Аллу Басалаєву, Михайла Вербенського, Романа Гребу, Ольгу Желтову, Олега Конопольского, Світлану Кустову, Ольгу Лотюк, Віталія Плукаря, Євгена Радченка, Надію Синицю і Леонтія Шипілова.

За словами Парубія, в парламенті немає голосів для затвердження цих кандидатур. У жовтні минулого року він просив президента внести нове подання про призначення членів Центрвиборчкому. У листопаді 2016 року Парубій заявляв, що Порошенко готовий до компромісу щодо нового складу ЦВК.

Президент знову порушив тему призначення нових членів ЦВК 20 березня 2017 року.

Термін повноважень члена ЦВК України становить сім років. 12 із 15 членів нинішньої комісії було призначено на посади ще 1 червня 2007 року. Троє членів ЦВК – Катерина Березюк, Олег Діденко та Олександр Осадчук – і далі здійснюють повноваження.

За законом Верховна Рада призначає на посади і звільняє з посад членів ЦВК за поданням президента. Під час підготовки подання президента враховують пропозиції депутатських фракцій і груп, утворених під час поточного скликання парламенту.