Парубій закликав комітет Ради терміново розглянути законопроект Порошенка про створення Вищого антикорупційного суду

Парубій сподівається, що депутати сьогодні зможуть включити законопроект до порядку денного
Фото: rada.gov.ua

За словами спікера Верховної Ради Андрія Парубія, законопроект президента України Петра Порошенка про створення Вищого антикорупційного суду надійшов у парламент.

Спікер парламенту Андрій Парубій на засіданні 19 червня закликав комітет Ради з питань правової політики та правосуддя терміново розглянути законопроект №8497 про створення Вищого антикорупційного суду, який подав президент України Петро Порошенко, передає кореспондент "ГОРДОН".

Він заявив, що законопроект президента надійшов у Верховну Раду.

"Я невідкладно передаю його в комітет із дорученням терміново розглянути", – сказав Парубій.

Спікер висловив сподівання, що депутати сьогодні зможуть включити законопроект до порядку денного, а 21 червня – поставити на голосування.

За словами Парубія, необхідно, щоб антикорупційний суд в Україні запрацював протягом нинішнього року.

7 червня Рада ухвалила законопроект про антикорупційний суд у другому читанні. В остаточній редакції закону зазначено, що Вища кваліфікаційна комісія суддів зможе подолати недопуск кандидата в судді, якщо матиме підтримку трьох із шести міжнародних експертів. Згідно із законом, Вищий антикорупційний суд в Україні повинні створити протягом 12 місяців після набуття законом чинності.

11 червня Порошенко підписав закон про антикорупційний суд.

Згідно з нормою, що з'явилася в тексті закону, опублікованому в газеті "Голос України", апеляції у справах Національного антикорупційного бюро України, які вже надійшли в суди, розглядатимуть у судах загальної юрисдикції, а не в антикорупційному суді. У Центрі протидії корупції та Transparency International заявили, що цієї поправки не озвучували в сесійній залі під час голосування, і закликали виправити норму про апеляцію.

У профільному комітеті Ради запевнили, що поправка про апеляцію пройшла всі стадії узгодження. У Венеціанській комісії сказали, що не причетні до цієї норми.

18 червня спікер парламенту Андрій Парубій заявив, що поправку можуть скасувати.

Фракція Блоку Петра Порошенка в парламенті сподівається на ухвалення 21 червня законопроектів, необхідних для запуску Вищого антикорупційного суду – "Про створення Вищого антикорупційного суду" та про внесення змін до закону "Про судоустрій і статус суддів".