"Підхід не відповідає Конституції". Зеленський пояснив, чому ветував закон про держпідтримку "Пласту"

"Пласт" функціонує у 23 областях України
Фото: Пласт - український скаутинг / Facebook

Повернення у Верховну Раду закону про державну підтримку скаутської організації "Пласт" президент України Володимир Зеленський пояснив наявністю у країні інших схожих організацій. На думку глави держави, держпідтримка тільки "Пласту" обмежить права інших громадян.

Президент України Володимир Зеленський повернув у парламент закон "Про державне визнання і підтримку "Пласту" – Національної скаутської організації України" у зв'язку з невідповідністю підходу до цього питання Конституції України.

Про це йдеться в оприлюднених на сайті Верховної Ради пропозиціях президента до документа.

"Визначення законом однієї скаутської громадської організації як єдиної в Україні національної скаутської організації фактично створює переваги та привілеї для її функціонування й отримання нею державної підтримки, а також зумовлює ризик унеможливлення створення та дальшої діяльності вже створених інших скаутських організацій, а відтак і обмеження права громадян на свободу об'єднання в такі громадські організації. Такий підхід не відповідає Конституції України", – ідеться у відповіді Зеленського.

Він запропонував доопрацювати законопроєкт.

Законопроєкт ухвалили 30 травня. Він вносить низку змін до закону України "Про культуру" та закону України "Про позашкільну освіту". Метою документа, на думку його авторів, є "врегулювання відносин центральних органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування із "Пластом", посилення громадянської освіти та національно-патріотичного виховання молоді".

4 вересня Зеленський повернув документ до парламенту. Тепер Рада має розглянути пропозиції президента або подолати його вето 300 голосами.

"Пласт" було створено в Україні в 1912 році. На сьогодні він об'єднує 8 тис. членів із 23 областей.