"Підрив боєздатності та можливий витік секретної інформації". Міністр оборони прокоментував вилучення слідчими ДБР приладів із частин ППО

Таран: Єдине, що ми можемо,  провести службове розслідування
Фото: mil.gov.ua

Міністр оборони України Андрій Таран вважає, що оцінку діям слідчих Державного бюро розслідувань, які вилучили надвисокочастотні прилади у військах протиповітряної оборони, мають дати правоохоронні органи.

Міністр оборони України Андрій Таран вважає, що вилучення слідчими Державного бюро розслідувань надвисокочастотних приладів (клістронів) у військах протиповітряної оборони підірвав бойову готовність країни. Про це він заявив під час години запитань до уряду у Верховній Раді, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

"На теперішній час та інформація, яку я маю, дозволяє мені зробити висновки, що неузгодженість дій співробітників воєнної контррозвідки та інших зацікавлених структур призвели, по-перше, до підриву бойової готовності частин протиповітряної оборони, по-друге, створення можливості витоку інформації, яка відноситься до грифованої", – сказав міністр.

Він не уточнив, до кого могла потрапити секретна інформація, що "це питання до Служби безпеки України".

На думку Тарана, оцінку діям ДБР мають дати правоохоронні органи, а не Міністерство оборони.

"Я ще раз підкреслюю, що Міністерство оборони не дає правову оцінку [діям ДБР]... Міноборони не здійснює досудового слідства. Єдине, що ми можемо,  провести службове розслідування", – сказав міністр.

Він повідомив, що Міністерство оборони вивчає можливість звернення до компетентних органів.

1 липня слідчі ДБР під час обшуків у зенітників Хмельницької, Одеської та Херсонської областей вилучили клістрони, що є одним з основних елементів системи наведення зенітних ракетних комплексів на ціль.

Командування Повітряних сил Збройних сил України повідомило, що слідчі інкримінують посадовим особам ЗСУ суттєві порушення під час закупівлі приладів. Водночас у штабі зазначили, що відсутність вилучених НВЧ може призвести до небажаних наслідків та істотно збільшити терміни відновлення бойової техніки, яка прикриває повітряний простір і важливі стратегічні об'єкти країни.

Увечері 2 липня стало відомо, що клістрони повертають у військові частини. У ДБР пообіцяли дати оцінку правомірності дій своїх співробітників, які проводили обшуки.

Після заяви ДБР командування Повітряних сил видалило свій пост у Facebook про завдання шкоди обороноздатності країни й опублікувало новий, у якому повідомило, що консенсусу вдалося досягти завдяки резонансу й пожвавленому обговоренню в суспільстві.

За інформацією головного редактора видання "Цензор.НЕТ", військового журналіста Юрія Бутусова, клістрони вилучили, оскільки ДБР намагається знайти інформацію про зловживання команди колишнього президента Петра Порошенка в оборонних закупівлях, та водночас виявляє кричущу некомпетентність і байдужість.