Пєсков про обмін утримуваними особами: Ми констатуємо початок діалогу між Путіним і Зеленським

Пєсков: У контексті російсько-українських відносин можна констатувати обережний оптимізм
Фото: ЕРА

Прессекретар президента РФ Володимира Путіна Дмитро Пєсков нагадав, що недавно російський лідер заявив про "обережний оптимізм" у переговорах із президентом України Володимиром Зеленським. Він зазначив, що відтоді ситуація не змінилася.

Між президентом України Володимиром Зеленським і президентом РФ Володимиром Путіним почався діалог про можливість швидкого обміну утримуваними особами. Про це 23 серпня журналістам розповів прессекретар останнього Дмитро Пєсков, повідомляє "РИА Новости".

"Поки ми констатуємо початок діалогу між двома президентами – між президентом Путіним і президентом Зеленським. І констатуємо, як ми вже говорили, певні контакти, які здійснюють для розвитку цих розмов, для розвитку тих розумінь, яких було досягнуто під час цих розмов. Як і раніше, мені поки нічого додати до цих слів. Хочу тільки нагадати заяву Путіна, де він говорив про обережний оптимізм, який також можна констатувати в контексті російсько-українських відносин", – сказав Пєсков

21 серпня директор російського Центру політичної кон'юнктури Олексій Чеснаков, який входить в оточення помічника президента РФ Володимира Путіна Владислава Суркова, заявив: "Не здивуюся, якщо найближчими тижнями відбудеться обмін утримуваними особами. І моряків також".

Джерело російського "Інтерфаксу" повідомило, що Росія може видати Україні політв'язнів Балуха, Клиха, Кольченка, Гриба й Карпюка для відбування покарання, призначеного російськими судами, на батьківщині.

Газета "Коммерсантъ" із посиланням на джерело 21 серпня писала, що до кінця місяця Росія й Україна можуть обмінятися утримуваними особами, зокрема йшлося про військовополонених українських моряків.

РБК із посиланням на власні джерела, ознайомлені з перебігом переговорів, повідомило, що Москва і Київ досягли попередньої домовленості щодо обміну 33 українців на 33 росіян. Агентство зазначає, що для проведення переговорів про обмін у Москву прибула уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

23 липня до Києва приїхала російська омбудсменка Тетяна Москалькова.

Цього самого дня Зеленський висловив сподівання, що перші результати щодо питання обміну утримуваними особами будуть уже найближчими днями.