Політолог Спірідонов: Якщо депутати погодяться з тим, що влада робить із Вілкулом, завтра можуть прийти по будь-якого депутата, зокрема – із коаліції

Микола Спірідонов: Засідання продемонструвало, що влада перетворює прокуратуру на інструмент тиску на конкурентів
Фото: Anatolii Peshko / Facebook

Питання про зняття недоторканності з нардепа від Опозиційного блоку Олександра Вілкула демонструє, що влада буде робити з тими, хто не хоче домовлятися, заявив політолог Микола Спірідонов.

Друга спроба зняти недоторканність із нардепа від Опозиційного блоку Олександра Вілкула – це початок президентської передвиборчої кампанії, уважає політичний експерт Микола Спірідонов. Так він прокоментував у Facebook сьогоднішнє засідання регламентного комітету парламенту, на якому зокрема розглядають повторне подання генпрокурора на зняття з Вілкула депутатського імунітету.

"Фактично з фальсифікованих обвинувачень проти Вілкула стартувала президентська кампанія в Україні. Рейтинги засвідчують, що влада не може чесно виграти наступні вибори. Єдиний шанс – розчистити поле і прибрати або посадити тих, хто може розраховувати на перемогу і не хоче домовлятися з владою", – заявив Спірідонов.

Він уважає, що Генпрокуратура бере участь у тиску влади на політиків.

"Засідання продемонструвало, що влада перетворює прокуратуру на інструмент тиску на конкурентів. Уже навіть не соромляться тиснути на політиків такого рівня, як Вілкул. Покази свідків зроблено під копірку! Це навіть не смішно, коли заявляють про "голоси", які сім років тому нібито телефонували із приймальні губернатора. Із доказовою базою реально проблема – закони, на які посилається прокуратура, обвинувачуючи Вілкула, узагалі втратили чинність у 2001-му, – уважає політолог. – Нинішній прокурор уже в десятий чи в одинадцятий раз приносить якісь матеріали на регламентний комітет. Із частини депутатів зняли недоторканність, але жодного рішення суду так і не було. Просто завдання інше – зняття недоторканності розв'язує руки для нескінченних обшуків у нардепів, тиску на рідних, постійних допитів, вимотування сил".

Це поганий сигнал для представників усіх фракцій, додав Спірідонов.

"Депутати розуміють, що такі самі фальшивки готуються, якщо вже не лежать десь під сукном, на лідерів їхніх фракцій і на них самих. І якщо вони мовчазно погодяться з тим, що влада робить із Вілкулом, завтра можуть прийти по Тимошенко, Гриценка, Таруту, Садового, та по будь-якого депутата, зокрема – із коаліції", – упевнений він.

Експерт заявив, що свідок дав покази проти Вілкула під тиском силовиків.

"70-річний Вадим Кобиляцький, якого прокуратура змусила дати неправдиві свідчення проти Вілкула, зробив відкриту заяву, що змушений був підписати свідчення, надиктовані прокуратурою, тому що його, без суду, помістили у грудні минулого року в холодну камеру. Людина хотіла вижити. Але терпіти знущання вона не хоче. У минулому полковник юстиції, він здійснив сміливий вчинок, заявивши, що влада перетворює силовиків на злочинців. І це явно не останній такий приклад. Чашу терпіння вже переповнено, а до виборів, які можуть багато змінити, усього шість місяців", – написав політолог.

Подання Луценка щодо Вілкула внесено повторно, вперше генпрокурор зробив це 25 травня. 19 червня комітет Верховної Ради з питань регламенту повернув спікеру ВР Андрію Парубію подання, оскільки вважав, що нардеп не зміг отримати для ознайомлення сам документ та додаткові матеріали до нього.

18 вересня генпрокурор оприлюднив нові подання про зняття депутатської недоторканності з трьох нардепів: окрім Вілкула, Луценко просить Раду позбавити імунітету його колег по фракції Сергія Дунаєва і Дмитра Колєснікова.