Половина членів Кабміну України раніше була підприємцями – Opendatabot

10 членів Кабміну із 20-ти були раніше ФОП
Фото: Урядовий портал / Facebook

Будучи підприємцями, нинішні українські міністри займалися переважно консультаціями в комерційній діяльності та управлінні, а також працювали у сфері права, повідомив портал Opendatabot.

10 із 20 членів Кабінету Міністрів України раніше були фізособами-підприємцями (ФОП). Про це 18 листопада поінформував портал Opendatabot.

"Із 20 членів Кабінету Міністрів України 10 раніше були підприємцями... Нинішній уряд можна назвати "урядом ФОП". Більшість міністрів закрила свої справи лише кілька місяців тому. Проте перші місяці роботи нового Кабміну показали: міністри радше готові викорисати свою обізнаність про вразливі місця ФОП та зробити фіскальну політику ще більш жорсткою", – ідеться в повідомленні.

Opendatabot зазначає, що, будучи підприємцями, нинішні міністри займалися переважно консультаціями в комерційній діяльності та управлінні, а також працювали у сфері права.

"Міністр Кабінету Міністрів Дмитро Дубілет був ФОП двічі: він займався комп'ютерним програмуванням і вів діяльність у сфері радіомовлення та телебачення", – підкреслює портал.

Інші члени Кабміну як підприємці займалися:

– Олексій Гончарук, прем'єр-міністр – право та адвокатська діяльність;
– Михайло Федоров, віцепрем'єр-міністр, міністр цифрової трансформації – освіта;
– Олексій Оржель, міністр енергетики та захисту довкілля – консультування з питань комерційної діяльності та управління;
– Володимир Бородянський, міністр культури, молоді та спорту – консультування з питань комерційної діяльності та управління;
– Андрій Загороднюк, міністр оборони – дослідження ринку та вивчення суспільної думки;
– Зоряна Скалецька, міністерка охорони здоров'я – право;
– Альона Бабак, міністерка розвитку громад і територій – консультування з питань комерційної діяльності та управління;
– Юлія Соколовська, міністерка соціальної політики – бухгалтерський облік і аудит, консультування з питань оподаткування;
– Денис Малюська, міністр юстиції – право.

17 жовтня 2019 року президент України Володимир Зеленський підписав два закони про діяльність ФОП. Вони зобов'язують підприємців використовувати касові апарати, вводять поняття електронного чека, грошової винагороди для покупців, а також штрафи для бізнесу, якщо товар будуть продавати без чека. Закони почнуть діяти у квітні 2020 року. Водночас Зеленський ініціює введення мораторію на перевірки фізичних осіб – підприємців усіх категорій, окрім "ризикових", строком на два роки.