Помпео вважає, що публікувати стенограму розмови Трампа із Зеленським не варто

Помпео заявив, що телефонні розмови між світовими лідерами є конфіденційними
Фото: EPA

Телефонні розмови між світовими лідерами є конфіденційними, і їх стенограми не прийнято публікувати, за винятком "екстремальних обставин", заявив держсекретар США Майк Помпео, коментуючи можливість публікації розшифровки розмови президента США Дональда Трампа з українським лідером Володимиром Зеленським.

Білому дому не варто публікувати транскрипту липневої розмови президента США Дональда Трампа і глави Української держави Володимира Зеленського. Про це в ефірі ABC News 22 вересня сказав держсекретар США Майк Помпео.

За його словами, телефонні розмови між світовими лідерами є конфіденційними, і їх стенограми не прийнято публікувати, за винятком "екстремальних обставин".

Адвокат Трампа Рудольф Джуліані в червні закликав Зеленського розпочати розслідування справи про ймовірне втручання Києва в американські вибори у 2016 році і ймовірний підкуп ексвіцепрезидента США Джо Байдена п'ятим президентом України Петром Порошенком.

9 вересня голови комітетів Палати представників Конгресу США Еліот Енґель, Адам Шифф і Елайджа Каммінґс (усі – від Демократичної партії) оголосили про початок розслідування повідомлень про спроби Трампа, його адвоката Рудольфа Джуліані та інших осіб чинити тиск на уряд України з метою поліпшити свої позиції напередодні президентської кампанії 2020 року. Вони зазначають, що адміністрація Трампа, змушуючи Київ "провести два політично мотивовані розслідування, замасковані під антикорупційну діяльність", погрожувала відмовити Україні у військовій допомозі.

The Washington Post і The New York Times писали, що співробітник американської розвідки оформив офіційну скаргу на ім'я керівництва, в якій ішлося про якусь обіцянку, що пролунала з вуст Трампа під час його телефонної розмови з іноземним лідером. Джерела The Washington Post вважають, що йдеться про дзвінок Трампа Зеленському. Водночас суть обіцянки глави Білого дому залишається невідомою.

Американський президент заявив, що скарга анонімного інформатора з американської розвідки про ризиковану обіцянку, яку він нібито дав іноземному лідеру в телефонній розмові, є вигадкою, за якою, за його словами, стоять політики з Демократичної партії і прихильні до них ЗМІ.

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко зазначив, що розмова між Зеленським і Трампом "була довгою, дружньою і торкалася багатьох питань". Водночас міністр переконаний, що тиску на Зеленського з боку Трампа не було.

Байден вимагав опублікувати запис розмови Трампа із Зеленським.

Президент США заявив 21 вересня, що під час його телефонної розмови з президентом України не було сказано нічого протизаконного.