"Пообіцяв – то іди". Петиція про відставку Зеленського через порушення закону набрала 25 тис. підписів, і президент має її розглянути

Зеленський самостійно поінформував НАЗК про те, що став порушником законодавства
Фото: EPA

Президент України Володимир Зеленський не задекларував 5,1 млн грн доходів від купівлі цінних паперів, чим порушив закон "Про протидію корупції", повідомляють у петиції.

Петиція, зареєстрована 8 липня, із закликом до президента України Володимира Зеленського піти у відставку набрала більше ніж 27 тис. підписів із 25 тис., необхідних для розгляду. Автором петиції є політолог Віктор Уколов.

"Ми, що підписалися нижче, закликаємо президента Володимира Зеленського виконати свою передвиборчу обіцянку і подати у відставку з посади президента України через порушення закону. 18 квітня 2019 року у програмі "Право на владу" кандидат у президенти Володимир Зеленський пообіцяв подати у відставку, якщо порушить закон", – ідеться в петиції.

Порушенням зазначено те, що Зеленський не задекларував 5,1 млн грн доходів від купівлі цінних паперів, чим порушив закон "Про протидію корупції".

"Звертаємося до пана президента із закликом дотримувати слова і подати у відставку або визнати, що за чотири дні до другого туру 18 квітня 2020 року він збрехав своїм виборцям. Володимир Олександрович неодноразово підкреслював, що відрізняється від старих політиків. Ми хочемо побачити підтвердження цим гучним заявам. Якщо пообіцяв – то іди", – додали в петиції.

Зеленський 2 липня отримав 12,114 млн грн доходу від відчуження нерухомого майна. Крім того, він отримав 1,356 млн грн від відчуження земель. Покупцем майна стала Кисіль Валентина Дмитрівна. Із декларації заступника голови парламентської фракції "Слуга народу" Юрія Киселя випливає, що його дружина Кисіль Валентина Дмитрівна є повною тезкою покупця майна Зеленського. Інформації про суттєву зміну майнового стану сім'ї нардепа Киселя на сайті Єдиного держреєстру декларацій поки немає.

7 липня НАЗК повідомило, що виписало Зеленському два адміністративні протоколи за несвоєчасне подання повідомлення про суттєві зміни в майновому стані.

Зеленський самостійно поінформував НАЗК про те, що став порушником законодавства.

Декларацію про майновий стан своєї сім'ї за 2019 рік президент України подав 30 травня. Доходи Зеленського та його дружини Олени минулого року становили, відповідно до декларації, 28 602 468 грн.