Порошенко: Дякую, пане Путін, що зробили Україну більш готовою захищати європейські та трансатлантичні цінності

Порошенко: Ми абсолютно впевнені, що не повернемося в Російську імперію
Фото: EPA

Президент України Петро Порошенко подякував російському лідеру Володимиру Путіну за те, що він "зробив Україну набагато більш європейською".

Дії президента РФ Володимира Путіна і Росії допомогли згуртувати українців. Про це заявив український президент Петро Порошенко в інтерв'ю каналу CNN, фрагмент якого опубліковано на сайті цього ЗМІ.

"У 2013 році трансатлантичну інтеграцію України, вступ до НАТО підтримували 16% українців. Зараз це більш ніж 54%. Хто це зробив? Путін. У 2013 році європейську інтеграцію України, вступ до ЄС підтримували 33% українців. Зараз – 74%. Хто це зробив? Путін... Тому дякую, пане Путін, за те, що зробили мою країну набагато більш європейською і більш готовою захищати європейські цінності і трансатлантичні цінності. І ми абсолютно впевнені, що не повернемося в Російську імперію", – сказав український президент.

Росія анексувала Крим після незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна та більшість країн світу. Нині між материковою Україною і Кримом діє контрольно-пропускний режим, а Київ де-факто не контролює півострова. Одразу після анексії Криму почався збройний конфлікт на сході України, він триває досі. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей.

Згідно з даними опитування Соціологічної групи "Рейтинг", проведеного у червні, вступ України до ЄС підтримує 51% опитаних, а в НАТО – 44%.

Згідно з результатами опитування, проведеного Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва та Київським міжнародним інститутом соціології в серпні, якби в серпні 2018 року в Україні проводили референдум про вступ до НАТО, в ньому готові були взяти участь 63% громадян України, 67% з них підтримали б вступ в Альянс.