Порошенко: Ми зупинили російську агресію і вперше зберегли незалежність держави

Порошенко: Наш шлях  до миру, але не на умовах капітуляції, яку нам пропонує російська "п'ята колона"
Фото: president.gov.ua

Президент України Петро Порошенко зазначив, що протягом останніх 300 років після нападу Росії українську незалежність вдавалося зберегти не довше ніж два роки.

Україна продовжить свій шлях в Євросоюз і сподівається на допомогу НАТО в забезпеченні її суверенітету і безпеки українських кордонів. Про це заявив президент України Петро Порошенко в Рівненській області, повідомляє кореспондент "ГОРДОН".

"Наш шлях – до миру, але не на умовах капітуляції, яку нам пропонує російська "п'ята колона", а на умовах національних інтересів України. І наш шлях до добробуту, який також принесе наше членство в Євросоюзі. Щоб у цьому пересвідчитись, порівняйте, як живуть країни – члени ЄС і народи цих країн. І порівняйте, як живуть країни колишнього СРСР. Я переконаний, що альтернативи у нас немає", – підкреслив він.

Президент додав, що Україні треба і далі зміцнювати свої Збройні сили.

"Ми зупинили російську агресію і вперше зберегли незалежність держави. Завжди, коли Росія нападала на Україну, а це постійно траплялося протягом останніх 300 років, Україна не витримувала більше півтора-двох років. І це вперше ми продемонстрували, що ми здатні захистити наш суверенітет", – заявив Порошенко.

Президент додав, що українська армія в змозі протистояти переважним силам супротивника і "нарощує свою силу".

"На потреби оборони та безпеки бюджет виділяє суму, що перевищує 5% ВВП. Так, ми точно могли б використати ці гроші для вирішення численних соціальних програм. Але ми зараз всі разом зрозуміли, що хто не годує свою армію, точно буде годувати чужу", – зазначив він.

Порошенко додав, що частину ресурсів інвестують у розвиток оборонно-промислового комплексу.

"Ми відновлюємо роботу конструкторських бюро. Створюємо нові робочі місця. І кожного місяця українське військо отримує десятки і сотні одиниць нової і модернізованої зброї, техніки, у тому числі, літаків і ракет", – підсумував президент.

4 лютого 2018 року міністр оборони Степан Полторак заявляв, що на сектор безпеки й оборони у 2018 році виділили 5% державного бюджету.

"Безпосередньо на оборону, на Міністерство оборони, Збройні сили цього року в бюджеті передбачено 2,7%", – зазначав він.

16 лютого Порошенко заявив, що Україна спрямовує 6% ВВП на фінансування сектору безпеки й оборони.

Згідно з головним фінансовим документом країни, Міноборони отримало 86,58 млрд грн проти 68,82 млрд грн у 2017 році.