Порошенко: Неприємно здивований позицією про те, що мирні угоди з Росією ми маємо обговорювати на референдумі. Є побоювання, що це може бути капітуляція

Порошенко: Радив би команді нового президента терміново розвіяти чутки
Фото: ЕРА

Глава Адміністрації Президента Андрій Богдан не відкинув, що питання про домовленості з Росією щодо конфлікту на Донбасі можуть винести на всеукраїнський референдум. П'ятий президент країни Петро Порошенко припустив, що це або невдалий експромт, або свідомий крок, що загрожує суверенітету України.

П'ятий президент України Петро Порошенко вважає, що заява глави Адміністрації Президента Андрія Богдана щодо винесення питання про мирні угоди з Росією на всеукраїнський референдум породила чутки про підготовлювану капітуляцію. Про це Порошенко сказав журналістам у Києві 22 травня, трансляцію брифінгу вів "5 канал".

"Я був дуже неприємно здивований абсолютно дивною позицією щодо того, що так звані мирні угоди з Росією ми маємо вирішувати шляхом референдуму. У країні є побоювання, що це може бути капітуляція, а ніяка не мирна угода. На сьогоднішній день я б дуже радив команді нового президента терміново розвіяти ці чутки", – зазначив колишній президент.

На його думку, заява Богдана була або невдалим експромтом, або "свідомим кроком, який дуже загрожує суверенітету і територіальній цілісності нашої держави".

"Я впевнений у тому, що треба зберігати сьогодні позиції, які були напрацьовані за ці п'ять років. Україна понад усе, Росія – агресор, санкції проти Росії, якщо вона не прибере окупаційні війська з нашої території, мають бути непорушні", – підсумував Порошенко.

21 травня Богдан не відкинув, що питання, які стосуються домовленостей із Росією щодо конфлікту на Донбасі, може бути винесено на всеукраїнський референдум.

У 2014 році, відразу після анексії Криму, на сході України Росія розпочала збройну агресію. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей, з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на факти й докази, які демонструє Україна.