Порошенко: Незаконна видача паспортів РФ – спроба виправдати та легітимізувати військову присутність Росії на окупованій частині Донбасу

Порошенко: Кремль свідомо цинічно порушує міжнародне гуманітарне право
Фото: EPA

Через рішення РФ видавати паспорти жителям тимчасово окупованих районів Донецької і Луганської областей за спрощеною процедурою президент України Петро Порошенко закликав міжнародних партнерів України "не допустити найгіршого сценарію" і жорстко засудити дії російської влади, а також посилити санкції.

Рішення Росії видавати за спрощеною процедурою паспорти жителям тимчасово окупованих районів Донецької та Луганської областей ухвалено з метою легітимізувати військову присутність РФ на цих територіях. Про це заявив президент України Петро Порошенко 24 квітня, його звернення транслював канал "Прямий".

"Чергове безпрецедентне втручання Росії у внутрішні справи незалежної держави, брутальне порушення суверенітету, територіальної цілісності і незалежності України, повне попрання своїх зобов'язань у рамках Мінських домовленостей. Окрім того, у такий спосіб Кремль свідомо та цинічно порушує міжнародне гуманітарне право, що забороняє окупаційній владі змінювати громадянство жителів окупованих територій. Російська Федерація знову перетнула червоні лінії та відверто і нахабно торпедує мирний процес на Донбасі", – сказав Порошенко.

Він нагадав, що на тимчасово окупованих територіях було проведено фейкові "вибори" у 2014-му і 2018 роках, а також там впроваджено "рубльову зону", було експропрійовано українські підприємства і Росія визнала "документи", які видає окупаційна влада.

"Це далеко не повний перелік тих деструктивних кроків, що зробила російська сторона протягом останніх років. Не випадковою є і категорична відмова Росії підтримати ініціативу України та ОБСЄ щодо запровадження великоднього перемир'я починаючи із 26 квітня. Мета Росії очевидна  обнулити Мінські домовленості, де чітко прописані її зобов'язання припинити обстріли, вивести свої війська й озброєння, звільнити українських заручників, повернути Україні контроль над її державним кордоном. Разом із мінськими зобов'язаннями Москва розраховує позбутися санкцій. І незаконна видача паспортів РФ за так званим південноосетинським та придністровським сценаріями  це спроба виправдати та легітимізувати військову присутність РФ на окупованій частині українського Донбасу",  сказав президент.

Він закликав міжнародних партнерів України "не допустити найгіршого сценарію" і жорстко засудити дії російської влади, а також посилити санкції.

Порошенко додав, що доручив Міністерству закордонних справ РФ ініціювати обговорення питання в межах Ради Безпеки ООН та в інших міжнародних форматах.

У 2014 році, відразу після анексії Криму, на сході України Росія розпочала збройну агресію. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей, з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на факти й докази, які демонструє Україна.

Президент Росії Володимир Путін підписав указ, який спрощує набуття російського громадянства жителям окупованих бойовиками територій Донбасу. Документ оприлюднено 24 квітня 2019 року на сайті Кремля.

Глава МЗС України Павло Клімкін закликав жителів ОРДЛО утриматися від набуття російського громадянства.

Україна просить Раду Безпеки ООН скликати засідання через рішенням Кремля спростити видавання паспортів РФ на окупованому Донбасі.

Міністр України з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Вадим Черниш заявив, що рішенням про видавання паспортів РФ підтвердила, що є стороною конфлікту.

У МЗС України вважають указ "юридично нікчемним" і що він не змінює належність жителів окупованих Росією територій Донбасу до українського громадянства.