Порошенко обговорив із генсеком ООН розгортання миротворчої місії на Донбасі

Порошенко поінформував співрозмовника про ситуацію із безпекою на Донбасі
Фото: president.gov.ua

Президент України Петро Порошенко провів телефонну розмову з генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррішем. Сторони обговорили долі українських політв'язнів, війну на Донбасі та ситуацію в Криму.

Президент України Петро Порошенко під час телефонної розмови з генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррішем обговорив розгортання багатонаціональної миротворчої місії під егідою ООН на окупованому Донбасі. Про це повідомляє прес-служба Адміністрації Президента.

Порошенко поінформував співрозмовника про ситуацію із безпекою на Донбасі і порушив питання про активніше залучення ООН до врегулювання ситуації в регіоні.

Співрозмовники обговорили питання звільнення українських політичних в'язнів, яких незаконно утримують у Росії, і "критичне погіршення ситуації" в анексованому Криму.

Збройний конфлікт на сході України розпочався у квітні 2014 року. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України та проросійськими бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей.

Переговори про врегулювання конфлікту відбуваються у тристоронній контактній групі в Мінську (Україна, Росія, ОБСЄ), а також у нормандському форматі – за участю представників України, Франції, Німеччини і Росії.

Представники України, Росії, США, Німеччини і Франції ведуть переговори про розміщення миротворців на Донбасі з вересня 2017 року.

Українська сторона виступає за те, щоби миротворці взяли під контроль всю окуповану територію, включно з неконтрольованою ділянкою українсько-російського кордону. Президент РФ Володимир Путін заявив, що миротворчі війська мають розміщуватися на лінії зіткнення сторін і "ні на яких інших територіях".