Порошенко підписав указ про новий порядок підготовки річних національних програм під егідою комісії Україна – НАТО

Президент підписав указ "Про річні національні програми під егідою комісії Україна – НАТО"
Фото: president.gov.ua

Президент України Петро Порошенко своїм указом від 2 жовтня затвердив положення про розроблення річних національних програм під егідою комісії Україна – НАТО й оцінювання результатів їх виконання.

Президент України Петро Порошенко 2 жовтня підписав указ "Про річні національні програми під егідою комісії Україна – НАТО", повідомила його прес-служба.

Документом затверджують положення про розроблення відповідних програм і оцінювання результатів їх виконання.

"Відповідно до указу, Кабінет Міністрів України щорічно забезпечує розроблення проектів річних національних програм під егідою комісії Україна – НАТО на відповідні роки згідно з положенням та здійснює координацію діяльності центральних органів виконавчої влади та інших державних органів із виконання річних національних програм", – ідеться в повідомленні.

Зазначають, що підписаний президентом указ дасть змогу узгодити з чинними нормативно-правовими актами механізм координації діяльності органів виконавчої влади у сфері євроатлантичної інтеграції.

У положенні про розроблення річних національних програм зазначено, що не пізніше ніж 20 грудня року, що передує плановому, Міністерство закордонних справ України вносить проект програми на розгляд Кабінету Міністрів, який має до 31 січня схвалити його і передати на розгляд президентові.

Інформацію про результати виконання річної національної програми за попередній рік уряд подає главі держави до 15 січня.

Україна активізувала співпрацю з НАТО у 2014 році на тлі анексії Криму Росією і збройного конфлікту на Донбасі. Наприкінці 2014 року Верховна Рада ухвалила закон, який передбачає відмову України від політики "позаблоковості".

Згідно з новою Військовою доктриною України, ухваленою у 2015 році, поглиблення співробітництва з НАТО та досягнення до 2020 року повної сумісності Збройних сил України з арміями країн – членів НАТО є пріоритетним завданням. Порошенко повідомляв, що рішення про вступ України в НАТО ухвалюватимуть на референдумі.

Міністр оборони Степан Полторак заявив у лютому, що Україна за два роки на 90% виконала вимоги НАТО.