Порошенко про комісію зі стратегічного партнерства Україна – США: Ніколи взаємини між країнами не були настільки міцними, плідними і перспективними

Порошенко: Закладено надійну основу для нарощування успіху співпраці США і України в політичній, оборонній, інвестиційно-економічній, енергетичній галузях і сфері безпеки
Фото: EPA

США визнали прогрес України на шляху впровадження реформ, заявив український президент Петро Порошенко.

Президент України Петро Порошенко привітав результати засідання комісії зі стратегічного партнерства України і США, яке відбулося 16 листопада у Вашингтоні.

"Закладено надійну основу для нарощування успіху нашої двосторонньої співпраці у політичній, безпековій, оборонній, інвестиційно-економічній та енергетичній галузях. Свідченням цього є також спільна заява за підсумками засідання, яка відкриває широкі горизонти партнерства – від спільної протидії російській агресії і зміцнення політики міжнародних санкцій проти Кремля, підтримку інтеграції в НАТО до зміцнення торговельних відносин, збільшення інвестицій, посилення військового співробітництва та протидії російській енергетичній експансії", – написав президент у Facebook.

Він зазначив, що США визнали прогрес України на шляху впровадження реформ.

"Ніколи в історії українсько-американські взаємини не були настільки міцними, плідними і багатообіцяючими", – заявив Порошенко.

26 січня 2018 року Порошенко домовився з тодішнім держсекретарем США Рексом Тіллерсоном відновити роботу комісії зі стратегічного партнерства Україна – США, яку заснували 10 років тому, проте вона давно не проводила засідань.

Під час зустрічі у США 16 листопада міністр закордонних справ України Павло Клімкін та держсекретар США Майк Помпео домовилися про створення двосторонніх робочих груп, які зосередяться на питаннях безпеки та протидії агресії РФ, прав людини та гуманітарних питаннях, а також економіці та енергетиці.

Сторони засудили російську агресію проти України, закликали РФ звільнити українських політв'язнів і засудили проведені на окупованій території Донбасу "вибори".