Порошенко схвалив заборону на відкриття справ про банкрутство підприємств "Укроборонпрому" за заявою юросіб із Росії

Порошенко підписав закон 18 серпня
Фото: ЕРА

Закон, підписаний президентом України Петром Порошенком, уводить заборону на примусове стягнення заборгованості за зобов'язаннями, де кредитором є юридична особа держави-агресора, а боржником – підприємство оборонно-промислового комплексу державного концерну "Укроборонпром".

Президент України Петро Порошенко підписав закон "Про внесення змін до законів України щодо вирішення деяких питань заборгованості підприємств оборонно-промислового комплексу – учасників державного концерну "Укроборонпром" перед державою-агресором та/або державою-окупантом та забезпечення їх стабільного розвитку", повідомляє 18 серпня прес-служба глави держави.

"Законом пропонуються механізми захисту господарської діяльності підприємств оборонно-промислового комплексу, внесених до переліку об’єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави, від негативних наслідків впливу юридичних осіб, зареєстрованих на території держави-агресора та/або держави-окупанта чи юридичних осіб з іноземними інвестиціями держави-агресора та/або держави-окупанта", – ідеться в повідомленні.

Закон вводить заборону на примусове виконання рішень, зокрема іноземних судів, щодо стягнення заборгованості за зобов'язаннями, де кредитором або стягувачем є юридична особа держави-агресора, а боржником – підприємство оборонно-промислового комплексу, занесене у перелік об'єктів державної власності.

"Документ також передбачає зупинення (на період дії обставин, пов'язаних із заборгованістю підприємств оборонно-промислового комплексу перед юридичними особами держави-агресора та/або держави окупанта) уже відкритих та заборону відкриття нових виконавчих проваджень і заходів примусового виконання рішень щодо стягнення заборгованості", – продовжили у прес-службі.

Окрім того, закон забороняє провадження у справах про банкрутство підприємств оборонно-промислового комплексу за заявами юридичної особи держави-агресора.

"Зазначені обмеження поширюються, у тому числі, на зобов'язання, у яких було здійснено заміну сторони (кредитора, заявника) або уступку права вимоги, в результаті якої таке право перейшло до третіх осіб, однак першочергово такий борг виник саме щодо юридичної особи держави-агресора та/або держави-окупанта чи юридичної особи з іноземними інвестиціями чи іноземного підприємства держави-агресора та/або держави-окупанта", – додали у прес-службі президента України.

Відповідний документ Верховна Рада ухвалила на засіданні 12 липня.