Порошенко заявив про необхідність виділити частину вертольотів Airbus Helicopters для потреб ЗСУ

14 липня Порошенко обговорив із французькою стороною подробиці контракту. Підписання основної угоди має відбутися за місяць
Фото: president.gov.ua

Президент України Петро Порошенко доручив уряду і Міністерству внутрішніх справ внести уточнення в контракт із французькою Airbus Helicopters на постачання вертольотів і передати частину техніки для потреб армії.

Президент України Петро Порошенко під час зустрічі з представниками французької компанії Airbus Helicopters, яка хоче надати Україні 55 вертольотів, заявив, що частина цієї техніки могла б піти для потреб Збройних сил України, повідомляє 14 липня прес-служба глави держави.

Порошенко підписав закон "Про ратифікацію угоди між урядом України та урядом Французької Республіки щодо офіційної підтримки у створенні єдиної системи авіаційної безпеки та захисту в Україні".

"Наша Україна зараз відбиває російську агресію, і сума, яка виділяється на цей контракт, є дуже значною. Ми би просили, щоб частина цього контракту, частина вертольотів, могла піти для Збройних сил України", – зазначив президент.

Він додав, що доручив уряду і Міністерству внутрішніх справ за необхідності внести уточнення щодо комплектації вертольотів для цих цілей.

"Ми маємо повну і єдину позицію української сторони. Був би дуже вдячний, якщо б ми могли внести це уточнення при реалізації контракту", – заявив Порошенко.

Підписання основної угоди має відбутися за місяць.

Глава держави також акцентував на необхідності вертольотів для надання медичних послуг у селах, особливо в гірській місцевості.

"Окрім зазначених цілей, які закладені, що можуть виконувати гелікоптери, нам дуже потрібен розвиток сільської медицини у гірських районах – Прикарпатті, Закарпатті, Львівській області. Також я думаю, що це буде враховано. Щоб на сьогоднішній день лікар добирався до пацієнта не 24 години, а міг би за лічені хвилини або принаймні години надати необхідну допомогу і створити умови для евакуації постраждалого", – продовжив Порошенко.

Президент наголосив, що створення єдиної системи авіаційної безпеки на базі Міністерства внутрішніх справ, Державної служби з надзвичайних ситуацій, Державної прикордонної служби і Національної гвардії – "потрібний і дуже важливий для України проект, адже служба обслуговування потребує вдосконалення і поліпшення".

Україна та Франція уклали договір про постачання 55 вертольотів Airbus Helicopters. Підписання угоди відбулося 14 липня в Кабінеті Міністрів України. На офіційній церемонії були присутні прем'єр-міністр Володимир Гройсман, глава Міністерства внутрішніх справ України Арсен Аваков і посол Франції в Україні Ізабель Дюмон.

Перший етап угоди Україна і Франція підписали у березні 2018 року. За словами Авакова, в Україні побудують центр технічного обслуговування вертольотів Airbus Helicopters.

Міністр говорив у грудні 2017 року, що у 2018-му в Україні може з'явитися вертолітна служба порятунку і реагування на надзвичайні ситуації.

За даними МВС, вартість 55 вертольотів Airbus Helicopters становить приблизно €551 млн. Перші чотири вертольоти Україна розраховує отримати з Франції у 2018 році, їх передадуть до Держслужби України з надзвичайних ситуацій.