Порошенко заявив, що РПЦ і збройним силам Росії нічого робити в Україні

Порошенко – РФ: Любі мої, вам тут нічого робити
Фото: president.gov.ua

Президент України Петро Порошенко нагадав слова російського лідера Володимира Путіна, що Росія тримається на двох стовпах: на Російській православноій церкві та ядерній зброї. Український президент закликав зробити з цих слів висновки.

Російській православній церкві, як і збройним силам РФ, нічого робити на території України. Про це президент України Петро Порошенко заявив під час виступу на міжнародній конференції "Уроки гібридного десятиліття: що треба знати для успішного руху вперед", повідомляє кореспондент видання "ГОРДОН".

"[Президент РФ Володимир] Путін сказав, що Росія тримається на двох стовпах: на Російській православній церкві та ядерній зброї. Ми маємо висновки із цього робити", – підкреслив Порошенко.

Він нагадав, що після рішення Вселенського патріархату почати процес надання автокефалії церкві України Путін зібрав Раду безпеки РФ.

"Хіба це нормально, коли в Кремлі збирається негайно Рада безпеки Росії під керівництвом Путіна з одним питанням на порядку денному – як захистити Російську православну церкву в Україні? Любі мої, вам тут нічого робити. Нічого робити вашій церкві, нічого робити вашим збройним силам, нічого робити вашому озброєнню. Додому, в Росію", – зазначив Порошенко.

На його думку, українська об'єднана православна церква скоро може отримати томос про автокефалію.

Синод Вселенського патріархату 11 жовтня ухвалив низку рішень, які стосуються автокефалії Української православної церкви. Зокрема, рішення Константинопольського патріархату від 1686 року про передання української церкви в управління Московського патріархату (МП) скасовано; із предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату (УПЦ КП) Філарета знято накладену Російською православною церквою (РПЦ) анафему, йому і предстоятелю Української автокефальної православної церкви Макарію повернуто канонічний статус.

Рішення Синоду президент України Петро Порошенко назвав наданням автокефалії Українській православній церкві. Офіційний томос вселенський патріарх Варфоломій вручить обраному на об'єднавчому соборі предстоятелю єдиної помісної Української православної церкви.

Філарет заявляв, що щонайменше 10 ієрархів Московського патріархату вже готові перейти в об'єднану церкву.

15 жовтня Синод Російської православної церкви в Мінську ухвалив рішення про повний розрив євхаристійного спілкування з Константинопольським патріархатом. У засіданні Синоду РПЦ узяв участь предстоятель УПЦ МП Онуфрій.

3 листопада президент України і вселенський патріарх Варфоломій підписали угоду про співпрацю, яка, на думку Порошенка, завершує процес – щоб надання томосу відбулося за всіма канонами православної церкви.