Порошенко заснував стипендію імені дисидента Лук'яненка

Порошенко заснував стипендію 25 липня

Фото: president.gov.ua

Стипендію імені дисидента Левка Лук'яненка створено для підтримки українських політв'язнів і їхніх сімей, зазначили в прес-службі президента України Петра Порошенка.

Президент України Петро Порошенко заснував державну стипендію імені дисидента Левка Лук'яненка. Про це повідомляє прес-служба глави держави 25 липня.

У прес-службі зазначають, що стипендію створено для підтримки українських політв'язнів і їхніх сімей.

Порошенко доручив Кабміну сприяти тому, щоб стипендію почали виплачувати у 2018 році.

"Уряд також має вжити необхідних заходів для захисту прав, свобод і законних інтересів відповідної категорії осіб, опрацювати питання щодо їхнього соціального захисту", – повідомили в прес-службі.

Крім того, указом уряду доручено здійснити заходи, спрямовані на реабілітацію та адаптацію звільнених із полону українців та членів їхніх сім'ї.

Лук'яненко народився в 1928 році, у 2018-му йому виповнилося б 90 років. У 1960-х його виключили з КПРС і засудили до розстрілу "за антирадянську агітацію і пропаганду". Однак вирок замінили на тюремне ув'язнення строком на 15 років.

У 1976 році Лук'яненко вийшов на свободу і став одним із засновників Української Гельсінської групи. Наступного року його знову заарештували і засудили до 10 років тюремного ув'язнення і п'яти років заслання. У 1988 році його було звільнено.

7 липня Лук'яненко потрапив до реанімації київської лікарні "Феофанія", де помер того самого дня.