Портников: Суркову нема чого і нема про що домовлятися з Волкером

Портников: Ніхто не знає, до кого саме завтра прислухається Путін
Фото: Vitaly Portnikov / Facebook

Радник президента РФ Владислав Сурков навряд чи повірить в ультиматуми, які може поставити спецпредставник Держдепартаменту США щодо України Курт Волкер, тому що невідомо, чи будуть їх виконувати, зазначив політичний оглядач Віталій Портников.

Зустріч спецпредставника Держдепартаменту США щодо України Курта Волкера з радником президента РФ Владиславом Сурковим не приведе до виходу Росії з Донбасу. Про це в колонці для видання "Главред" заявив політичний оглядач Віталій Портников.

"Адміністрація президента Дональда Трампа погрузла у внутрішніх кризах і скандалі навколо можливих зв'язків із Москвою. Говорити про те, що позиція спецпредставника стане позицією президента, не доводиться. Може, стане. А може, і ні. Американський президент настільки хаотичний у своїх зовнішньополітичних рішеннях, що ніхто не ризикне прогнозувати, що він буде робити завтра", – пише він.

За словами Портникова, Сурков навряд чи повірить в ультиматуми, які може поставити Волкер, тому що невідомо, чи будуть їх виконувати.

"Великою мірою, Суркову нема чого і нема про що домовлятися з Волкером. Але і Волкеру нема про що домовлятися із Сурковим. Російська адміністрація зараз теж не в найкращій ситуації. В оточенні Путіна (президент РФ Володимир Путін. – "ГОРДОН") – різні групи, що демонструють різні підходи до виходу із ситуації, у якій опинилася Росія завдяки навіженству правителя, який старіє", – уважає оглядач.

Він зазначає, що "ці підходи діаметрально протилежні – від пошуку шляхів збереження обличчя під час припинення криз до посилення дестабілізації і війни".

"Ніхто не знає, до кого саме завтра прислухається Путін і чи здатний він узагалі до кого-небудь прислухатися. У цьому сенсі ніби досвідчений Путін нічим не відрізняється від недосвідченого Трампа. Обидва президента – шалапути. І Сурков точно так само не може гарантувати Волкеру, що його позиція стане позицією Путіна, як Волкер не може гарантувати це Суркову", – пише Портников.

Він назвав Волкера і Суркова "ворогами по нещастю".

"Навіщо ж тоді вони зустрічаються? Ну, по-перше, це їхній обов'язок, простий обов'язок державних службовців. По-друге, такі зустрічі повинні переконати спостерігачів у працездатності державних машин, що буксують. По-третє, навіть у цій ситуації важливо довести, що Вашингтон і Москва можуть обмінюватися думками з принципових питань, які їх роз'єднують", – зазначає Портников.

За його словами, ні про що вони домовитися не можуть.

"Ні про що. Те, що ми спостерігаємо, — не політика, а її імітація. І це найстрашніше. Тому що на тлі загрузлих у болоті державних машин продовжують гинути люди. Живі люди", – пише оглядач.

Тригодинні переговори Суркова з Волкером пройшли 21 серпня в Мінську в закритому для журналістів режимі. Американський дипломат поки не давав коментарів. Представник Росії назвав зустріч "корисною і конструктивною".

23 серпня спецпредставник Держдепартаменту прилетить до Києва, щоб приєднатися до заходів за участю американського міністра оборони США Джеймса Меттіса й обговорити подальші кроки для відновлення суверенітету і територіальної цілісності України.

Волкера було призначено спецпредставником США 7 липня.

10 липня він відвідував Київ і зустрічався з президентом України Петром Порошенком. Також Волкер провів переговори з колишнім президентом України Леонідом Кучмою, що представляє Київ у тристоронній контактній групі. 21 липня спецпредставник США побував на Донбасі.