Портников: Зеленський – актор, який став президентом. А Путін – це президент, який став актором

Портников: Від Путіна, якого ніхто не знав, не залишилося й сліду
Фото: Виталий Портников / Facebook

За 20 років у владі Володимир Путін навчився виконувати роль президента Росії на екранах федеральних телеканалів, уважає політичний оглядач Віталій Портников. Водночас Володимир Зеленський, який став президентом України, давно є публічною особою.

На відміну від Володимира Зеленського, який з актора перетворився на президента України, Володимир Путін став президентом РФ, а зараз грає цю роль. Таку думку політичний оглядач Віталій Портников висловив у колонці для "Радіо Свобода".

"Він хороший актор, але одна справа когось грати, а інша – бути кимось", – сказав російський президент Володимир Путін про нового українського колегу Володимира Зеленського... Ця оцінка може здатися поблажливим компліментом ветерана "великої політики" новачкові. Але я все ж хотів нагадати Володимиру Путіну, ким він сам був майже 20 років тому, коли його оголосили наступником Бориса Єльцина. Він не був навіть хорошим актором. Він узагалі був ніким", – написав оглядач.

Він зазначив, що Зеленський десятиліттями перебуває на очах у співвітчизників, на відміну від Путіна.

"Він з'являється тільки на ретельно підготовлених заходах. У нього практично ніколи не буває ніяких публічних опонентів. Він ніколи ні з ким не зустрічався на політичних дебатах. Його владу повністю контролює російський телевізійний ефір і підбирається до тотального контролю за інтернетом. Його пропаганда може виправдати будь-яку його помилку і видати за перемогу й успіх навіть злочин", – підкреслив Портников.

За його словами, "за ці роки професійний чиновник Володимир Путін навчився не стільки державної діяльності, скільки виконанню ролі президента Росії на екранах федеральних телеканалів".

"Від Путіна, якого ніхто не знав, не залишилося й сліду. Тепер Путіна знає кожен, але що знаємо ми про нього напевно? Розуміємо, як він ухвалює рішення? З ким радиться? Від чиїх думок залежить? Хто може його зупинити? Знаємо щось про його особисте життя? Упевнені в тому, що те, що він говорить, – його справжня позиція? Тим більше тоді, коли погляди і навіть сама інформація змінюються в залежності від ситуації, як це було з анексією Криму?" – запитує Портников.

Путіна обрали на посаду президента РФ у 2000 році. Після двох строків, у 2008 році, він перейшов на посаду глави уряду РФ, а президентом став Дмитро Медведєв. У 2012 році Путіна знову був обрали главою держави.

18 березня 2018 року у РФ відбулися президентські вибори. За даними Центрвиборчкому Росії, Путіна підтримало 76,69% виборців.

21 квітня 2019 року в Україні відбувся другий тур виборів президента. 30 квітня ЦВК офіційно оголосила підсумки виборів, перемогу здобув Зеленський із результатом 73,22% голосів виборців.

20 травня він офіційно вступив на посаду президента України.