Посол США Йованович очікує у грудні ухвалення законодавства про створення антикорупційного суду в Україні

Йованович наполягає на необхідності незалежного антикорупційного суду в Україні
Фото: U. S. Embassy Kyiv Ukraine / Facebook

Венеціанська комісія дала важливі рекомендації щодо питання створення антикорупційного суду в Україні, заявила посол США у Києві Марі Йованович.

Створення антикорупційного суду має важливе значення для боротьби з корупцією в Україні. Про це посол США в Україні Марі Йованович заявила в інтерв'ю "ЛІГАБізнесІнформ", яке опублікували 4 грудня.

"Ми дуже сподіваємося, що вже у грудні ми побачимо ухвалення законодавства, яке цю справу створення антикорупційного суду просуне та вирішить. Про це ми чули і від президента Порошенка, і від впливових політиків у Раді", – зазначила американський дипломат.

За словами Йованович, Венеціанська комісія зробила важливі рекомендації щодо питання створення антикорупційного суду, яких варто дотримуватися.

Посол США в Україні повідомила, що зараз приблизно 100 справ, які розслідують Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура, загальмовано на судовому рівні.

"Це показує необхідність заснувати незалежний антикорупційний суд", – резюмувала вона.

9 жовтня Венеціанська комісія опублікувала повний текст висновку щодо українських законопроектів №6011 (авторства віце-спікера Оксани Сироїд (позафракційна), нардепів Єгора Соболєва ("Самопоміч"), Івана Крулька ("Батьківщина"), Сергія Лещенка, Світлани Заліщук та Мустафи Найєма (Блок Петра Порошенка) і №6529 (представника БПП Сергія Алєксєєва) про створення антикорупційних судів в Україні.

Експерти не підтримали запровадження розгалуженої системи антикорупційних палат, що було передбачено в законопроекті №6529. Наразі цей документ відкликано. У комісії також розкритикували низку положень законопроекту №6011, звернувши увагу на неприпустимість політизації процесу призначення суддів та необхідність дотримання Конституції під час процедур відбору.

20 жовтня президент Петро Порошенко заявив про необхідність розроблення нового законопроекту про антикорупційний суд.

16 листопада профільний комітет Верховної Ради дав можливість президенту внести новий законопроект про антикорупційний суд.

Створення спеціалізованого антикорупційного суду є одним із зобов'язань, які Україна взяла на себе перед своїми міжнародними партнерами – Європейським союзом та Міжнародним валютним фондом.

Зараз справи, які розслідує Національне антикорупційне бюро, розглядає Солом'янський районний суд, оскільки саме в цьому районі розташоване відомство. Директор НАБУ Артем Ситник заявляв, що суди часто затягують справи бюро.