Посольство США: Закликаємо українську владу вжити всіх необхідних заходів для успішного запуску антикорупційного суду

Закон про антикорупційний суд Верховна Рада ухвалила 7 червня
Фото: pixabay.com

Демократії процвітають тільки з ефективною судовою гілкою влади, зазначили у посольстві США в Україні.

США очікують від України успішного запуску антикорупційного суду. Про це йдеться в заяві посольства США в Україні, опублікованій 15 вересня у Twitter відомства.

"У Міжнародний день демократії ми закликаємо українську владу вжити всіх необхідних заходів для успішного запуску Вищого антикорупційного суду. Демократії процвітають тільки з ефективною судовою гілкою влади", – ідеться у повідомленні.

7 червня Верховна Рада ухвалила закон "Про Вищий антикорупційний суд". 11 червня його підписав президент України Петро Порошенко.

13 червня у Центрі протидії корупції заявили, що в документі з'явилася норма, якої не зачитували в Раді та не обговорювали у профільному комітеті. Згідно з цією нормою, апеляції у справах Національного антикорупційного бюро України, які вже надійшли в суди, мали розглядати в судах загальної юрисдикції, а не в антикорупційному суді. НАБУ пояснювало, що це може нівелювати роботу детективів бюро за останні три роки.

12 липня парламент ухвалив у другому читанні і в цілому законопроект №7441, який вносить зміни в закон України "Про судоустрій і статус суддів". Серед іншого підтримано поправки до закону "Про Вищий антикорупційний суд" про підзвітність йому апеляцій у корупційних справах. На внесенні цих змін наполягали в Міжнародному валютному фонді і Держдепартаменті США.

2 серпня документ підписав Порошенко.

13 серпня голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів Сергій Козьяков заявляв, що завершити конкурс із відбору суддів в антикорупційний суд планують у лютому 2019 року.

Станом на 27 серпня на 39 посад в антикорупційному суді претендувало вісім кандидатів.