Правозахисники закликали українську владу розслідувати видання РФ Тумгоєва

Тумгоєва екстрадували в РФ кілька днів тому
Фото: fakty.ua

Правозахисники Харківської правозахисної групи та Української Гельсінської спілки з прав людини заявили про необхідність провести розслідування обставин видання Росії біженця з Інгушетії Тимура Тумгоєва, усунути від виконання повноважень на час розслідування заступника генерального прокурора Євгенія Єніна і вимагати від РФ інформації про місцеперебування і стан здоров'я Тумгоєва.

Правозахисники Харківської правозахисної групи та Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ) звернулися до української влади з проханням розслідувати обставини видання РФ біженця з Інгушетії Тимура Тумгоєва. Про це йдеться у зверненні, оприлюдненому на сайті УГСПЛ.

Лист адресовано президенту України, генпрокурору, міністру внутрішніх справ і голові Служби безпеки.

Правозахисники назвали Тумгоєва захисником України, бійцем батальйону імені Шейха Мансура, видання якого вимагав зупинити Комітет ООН із прав людини до закінчення розгляду його заяви.

"Керівництво Генеральної прокуратури України знехтувало прямою вказівкою Комітету з прав людини ООН державі не видавати Тумгоєва до Росії до завершення розгляду його справи комітетом. Воно свідомо порушило норми національного та міжнародного законодавства, приписи найвищого міжнародного органу в галузі прав людини, не кажучи вже про права самої людини. Адже вислання або примусове повернення особи, яку може бути визнано біженцем, до країни, де її життю або свободі загрожує небезпека, заборонено ст. 3 закону України "Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту", а також Конвенцією про статус біженців 1951 року та Конвенцією про захист прав людини та основних свобод 1950 року", – ідеться в повідомленні.

Правозахисники нагадали, що, згідно з Кримінальним процесуальним кодексом України, рішення про видання не може бути ухвалено, якщо особа подала заяву про визнання її біженцем або скористалася правом на оскарження рішення про відмову в наданні цього статусу, до кінцевого розгляду заяви.

"Ми вважаємо за необхідне провести розслідування обставин видачі Тумгоєва, відсторонити від виконання повноважень на час розслідування заступника генерального прокурора Євгенія Єніна, який підписав доручення на затримання та фактичну передачу до 15 вересня 2018 року Тумгоєва до РФ, та вимагати від РФ негайного встановлення місцеперебування Тимура Тумгоєва, інформування про стан його здоров'я та умови тримання", – зазначили правозахисники.

Харківська правозахисна група повідомляла, що 12 вересня за наказом Генеральної прокуратури України в Росію таємно екстрадували Тумгоєва. Житель Інгушетії прибув в Україну 2016 року і попросив статусу біженця, мотивуючи це загрозою життю і здоров'ю в Росії та переслідуванням на релігійному ґрунті. Прокуратура РФ інкримінувала йому участь у терористичній діяльності.

У батальйоні імені Шейха Мансура, який бере участь у бойових діях на Донбасі у складі "Української добровольчої армії", заявили, що Тумгоєв був бійцем їхнього підрозділу. Заступник генпрокурора України Євгеній Єнін повідомив, що підтверджень участі в АТО екстрадований не надав.