Прем'єр Білорусі про обвал нафти: Це додаткові можливості домовитися з РФ

Румас: Ситуація, яка є сьогодні, значно відрізняється від ситуації у грудні або січні
Фото: ЕРА

Національний банк Білорусії не буде штучно стримувати курс білоруського рубля в умовах різкого зниження російського рубля через падіння світових цін на нафту, сказав глава білоруського уряду Сергій Румас.

Падіння цін на нафту у світі є додатковою можливістю домовиться з РФ про умови постачання сировини на білоруські нафтопереробні заводи. Таку думку 9 березня висловив глава білоруського уряду Сергій Румас, повідомляє БЕЛТА.

Відповідаючи на запитання, які плюси чи мінуси для Білорусі несе в собі падіння цін на нафту у світі, Румас сказав: "Це сьогодні додаткові можливості домовитися з Російською Федерацією".

"Тому що ситуація, яка є сьогодні, значно відрізняється від ситуації у грудні або січні", – додав він.

На думку глави білоруського уряду, це так само впливає і на переговори з альтернативними постачальниками нафти.

Румас додав, що національний банк Білорусії не буде штучно стримувати курс білоруського рубля в умовах різкого зниження російського рубля через падіння світових цін на нафту.

Білорусь і Росія не можуть домовитися щодо вартості нафти, тарифу на транзит через Білорусь і компенсації "за погіршення економіки білоруських НПЗ" після так званого податкового маневру у РФ.

У вересні 2019 року Лукашенко заявив, що в разі, якщо Москва "нахилятиме" Мінськ, щоб запровадити ринкову ціну на свою нафту, Білорусь візьме сировину з Європи, перекривши транзит російської нафти. Після переговорів із Путіним 30–31 грудня Лукашенко дав доручення знайти альтернативні джерела постачання.

3 січня 2020 року стало відомо, що Білорусь 1 січня зупинила відвантаження нафтопродуктів на експорт. Агентству "Интерфакс-Запад" у пресслужбі "Белнефтехима" підтвердили цю інформацію, але підкреслили, що зупинення має тимчасовий характер.

4 січня Росія та Білорусь домовилися про постачання першої партії російської нафти за ціною, у яку не входить премія для постачальника. За даними ЗМІ, постачати нафту з Росії в Білорусь у січні збиралися компанії "Русснефть" і "Нефтиса". Увечері того ж дня відновили постачання сировини з РФ на білоруські нафтопереробні заводи.

Ціни на нафту впали на тлі відмови Росії продовжувати угоду з Організацією країн – експортерів нафти і союзників про скорочення видобутку нафти. 9 березня вартість північноморської нафти Brent упала на 30% – до $33 за барель. Таке падіння цін виявилося найсильнішим із 1991 року – з часу війни в Перській затоці. Після обвалу цін на нафту у РФ почав стрімко дешевшати рубль.