Президент ПАРЄ має намір провести зустріч із делегаціями з України, Росії, Латвії, Литви, Естонії та Грузії

У перший день сесії новим президентом ПАРЄ став представник Бельгії Рік Дамс
Фото: Council of Europe Parliamentary Assembly / Flickr

Новий глава Парламентської асамблеї Ради Європи Рік Дамс вважає нормальними розбіжності у відносинах делегацій Росії й України в асамблеї. Він зазначив, що делегації всіх 47 країн розділяють національні інтереси, але об'єднують цінності, зафіксовані в Європейській конвенції з прав людини.

Президент Парламентської асамблеї Ради Європи Рік Дамс в інтерв'ю російському виданню "Известия" заявив, що планує зібрати представників делегацій з України, Росії, Латвії, Литви, Естонії та Грузії, щоб обговорити з ними чутливі питання.

"Що стосується парламентської дипломатії, у цьому випадку будь-який депутат може говорити все що хоче на ту чи іншу тему, незалежно від лінії уряду. Тому, безумовно, я хотів би мати можливість зібрати людей за одним столом, щоб обговорити найчутливіші питання. І це те, що я планую зробити в майбутньому. Очевидно, що результат – успішний чи ні – буде зрозумілим пізніше", – сказав Дамс, відповідаючи на запитання журналіста про конфлікт у ПАРЄ між делегацією РФ і представниками п'яти вищевказаних країн.

Він підкреслив, що в асамблеї всі делегації на рівних позиціях, і не можна диктувати делегатам, "що їм треба думати й говорити".

Говорячи про відносини між представниками з України і РФ, Дамс зазначив, що делегації всіх 47 країн розділяють національні інтереси, але об'єднують цінності, зафіксовані в Європейській конвенції з прав людини. Він назвав розбіжності між Україною і РФ нормальною ситуацією.

Росію позбавили права голосу в ПАРЄ у квітні 2014 року – відразу після анексії Криму та початку воєнних дій на Донбасі. На знак протесту у 2017 році РФ зупинила сплату внесків до бюджету Ради Європи (приблизно €33 млн на рік), що призвело до фінансової кризи в організації. У Росії заявили, що виплатять Раді Європи борг за внесками, якщо ПАРЄ "усуне загрозу дискримінації національних делегацій".

У ніч на 25 червня 2019 року ПАРЄ ухвалила резолюцію про зміну санкційного механізму, яка дозволила делегації Росії повернутися в асамблею. 26 червня ПАРЄ 116 голосами (проти – 62, утрималося – 15) ухвалила резолюцію про підтвердження повноважень делегації РФ. 2 липня Росія сплатила внесок у Раду Європи.

27 січня розпочалася зимова сесія ПАРЄ. У перший день сесії новим президентом ПАРЄ став представник Бельгії Рік Дамс.

На сесію ПАРЄ вперше після піврічної перерви прибула Україна – країна не брала участі в роботі асамблеї з 25 червня 2019 року через повернення повноважень російської делегації. 16 січня 2020 року Верховна Рада проголосувала за відновлення роботи України в ПАРЄ.

Проєкт рішення, який передбачає повернення росіян у ПАРЄ без будь-яких обмежень, оскільки Росія почала сплачувати внески в Раду Європи і звільнила українських військовополонених моряків, підготував нідерландський депутат Тіні Кокс.

Більшість поправок до документа, запропонованих українською делегацією, зокрема про обмеження повноважень російської делегації, було відхилено під час розгляду.

За підтвердження повноважень РФ 29 січня проголосувало 96 депутатів асамблеї, проти було 44, семеро утрималися. Делегації Польщі, Латвії, Литви, Грузії, Швеції голосували проти документа. Українська делегація майже всім складом голосувала проти. Винятком стала нардепка від "Опозиційної платформи – За життя" Юлія Льовочкіна, яка підтримала повернення повноважень представникам РФ.