Припинено дію воєнного стану в 10 областях України, РНБО розширює санкції проти Росії. Головне за день

Головні новини середи
Фото: president.gov.ua

"ГОРДОН" подає огляд основних подій середи, 26 грудня.

Дію воєнного стану в 10 областях України припинено

Президент України Петро Порошенко на засіданні Ради національної безпеки і оборони оголосив про завершення дії воєнного стану (ВС) у 10 областях країни з 14.00 26 грудня. Він зазначив, що якби не необхідність провести в березні 2019 року президентські вибори, попросив би продовжити ВС.

Незважаючи на припинення дії воєнного стану, РНБО рекомендувала Державній прикордонній службі продовжити посилену охорону державного кордону з РФ.

Україна запроваджує нові санкції проти Росії

Порошенко заявив на засіданні РНБО, що цей орган підготує рішення про введення санкцій проти посадових осіб Росії через проведення незаконних виборів на території окремих районів Донецької та Луганської областей, а також агресивні дії РФ у районі Керченської протоки. У Раді нацбезпеки повідомили після засідання, що санкції запроваджують щодо російських компаній, бізнесменів, політиків і депутатів, працівників силових структур, які активно підтримували або сприяли агресивним діям проти України. Повного списку поки не опубліковано.

Негода в Україні

У низці областей України погіршилися погодні умови. Через це в Кіровоградській, Полтавській і Черкаській областях обмежено рух транспорту. На дорогах Полтавської області в заторах застрягло майже 1,5 тис. автомобілів.

У міжнародному аеропорту Львів скасували деякі рейси.

Українця Кіяшка в Росії засудили до колонії

Нижегородський обласний суд засудив українського адвоката Ігоря Кіяшка до восьми років колонії суворого режиму за обвинуваченням у шпигунстві і спробі контрабанди військового обладнання. За версією обвинувачення, він шукав деталі двигунів військових літаків і збирав документи з установлення зенітно-ракетних комплексів, які випускає Нижегородський машинобудівний завод концерну "Алмаз-Антей".

Російському реперу Елджею заборонили в'їзд в Україну

Сьогодні стало відомо, що Служба безпеки України 27 листопада заборонила в'їзд в Україну російському реперу Елджею (справжнє ім'я – Олексій Узенюк). Причина такого рішення поки невідома.