Пристайко: Ідеологічно санкції проти РФ починають розвалюватися

Пристайко: Українська дипломатія не наївна і розуміє, що кожна країна переслідує в першу чергу власні інтереси
Фото: ЕРА

Рішення Парламентської асамблеї Ради Європи повернути російську делегацію, запрошення на засідання ОБСЄ у складі російської делегації представників з анексованого Криму – усе це розпад великого санкційного механізму проти РФ, заявив міністр закордонних справ України Вадим Пристайко.

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко в інтерв'ю "Європейській правді" заявив, що введені Заходом санкції проти РФ починають деградувати.

Він нагадав про ситуацію з поверненням російської делегації в Парламентську асамблею Ради Європи й додав, що ті країни, які від початку підтримували Україну, залишилися на тих самих позиціях.

"А інші до цього часу не чують наших аргументів про те, що от, бачите, маєте результат... Для декого це виглядає дуже ліберальним і правильним кроком. І питання не лише в ПАРЄ. Санкції – це цілісний механізм. Якщо хтось із лідерів починає їздити в Росію або запрошувати [президента РФ Володимира] Путіна сісти за стіл "великої вісімки", "дев'ятки", "десятки" – це теж питання санкцій. Рішення ПАРЄ, запрошення на засідання ОБСЄ представників так званих кримських організацій – усе це провали, розсипання, відпадання шматочків великого санкційного механізму. Усе це – деградація санкцій. І ми стурбовані, коли нам кажуть: "Ну як же? От санкції перезатвердимо, там останній раунд ще на пів року". Ми говоримо: можливо, і перезатвердите, але ідеологічно санкції починають розвалюватися", – зазначив Пристайко.

Глава МЗС додав, що кожна країна керується насамперед власними інтересами.

"Українська дипломатія не є наївною і розуміє, що кожна країна переслідує в першу чергу власні інтереси. Якщо ці інтереси збігаються з нашими і якщо вони формуються в певні цінності, яким ми теж відповідаємо, тоді ми рухаємося в один бік. Але, на жаль, не завжди це так збігається", – підкреслив він.

Економічні санкції проти Росії запровадили Сполучені Штати, Євросоюз та деякі інші країни навесні 2014 року після анексії Криму й початку російської агресії на Донбасі. Санкційні пакети кілька разів розширювали й посилювали.

Росію позбавили права голосу в ПАРЄ у квітні 2014 року. На знак протесту у 2017 році Росія зупинила сплату внесків до бюджету Ради Європи (приблизно €33 млн на рік), що призвело до фінансової кризи в організації. У Росії заявили, що РФ виплатить Раді Європи борг за внесками, якщо ПАРЄ "усуне загрозу дискримінації національних делегацій".

У ніч на 25 червня 2019 року Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію про зміну санкційного механізму, яка дала змогу Росії повернутися в асамблею. 26 червня ПАРЄ 116 голосами (проти – 62, утрималося – 15) ухвалила резолюцію про підтвердження повноважень делегації РФ без обмежень. Українські депутати на знак протесту покинули сесію асамблеї.